Sada konačno znamo zašto jednostavno ne možemo bez pizze, tjestenine i kruha

Image
Foto: Flickr

Kada želimo pojesti neki comfort food ili nam se ne kuha, najčešće odaberemo pizzu, tjesteninu ili kruh s nekim namazom.

25.3.2018.
16:15
Flickr
VOYO logo

Najnovije istraživanje na Sveučilištu Deakin, navodi Her, tvrdi da svima odgovara određena količina ugljikohidrata u prehrani. "Zapravo se većinom radi o šećeru ugodnog okusa koji je najtraženiji ugljikohidrat", objasnio je profesor Russell Keast.

Image

No, studija je potvrdila da drugi ugljikohidrati također izazivaju ugodu neovisno o slatkom okusu. U istraživanju su sudjelovali odrasli ljudi stariji od 18 godina koji su dobili zadatak pojesti namirnice s ugljikohidratima i ocijeniti koliko su u njima uživali. Rezultati su pokazali da je ljudsko tijelo osjetljivo na konkretno dva ugljikohidrata: maltodekstrin i oligofruktozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinci su više uživali u hrani koja je sadržavala ta dva ugljikohidrata, a oni koji su na njih osjetljivi, težili su više od prvih. "Analizirali smo opseg struka jer je on dobar pokazatelj mogućih problema s prehranom", rekla je Julia Low.

Drugim riječima, osjetljivost na te ugljikohidrate potiče njihovu konzumaciju i debljanje, što nikako nije dobra vijest. Zato je važno biti umjeren, kako u jelu, tako i u svemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo