Najnovije istraživanje na Sveučilištu Deakin, navodi Her, tvrdi da svima odgovara određena količina ugljikohidrata u prehrani. "Zapravo se većinom radi o šećeru ugodnog okusa koji je najtraženiji ugljikohidrat", objasnio je profesor Russell Keast.
No, studija je potvrdila da drugi ugljikohidrati također izazivaju ugodu neovisno o slatkom okusu. U istraživanju su sudjelovali odrasli ljudi stariji od 18 godina koji su dobili zadatak pojesti namirnice s ugljikohidratima i ocijeniti koliko su u njima uživali. Rezultati su pokazali da je ljudsko tijelo osjetljivo na konkretno dva ugljikohidrata: maltodekstrin i oligofruktozu.
Pojedinci su više uživali u hrani koja je sadržavala ta dva ugljikohidrata, a oni koji su na njih osjetljivi, težili su više od prvih. "Analizirali smo opseg struka jer je on dobar pokazatelj mogućih problema s prehranom", rekla je Julia Low.
Drugim riječima, osjetljivost na te ugljikohidrate potiče njihovu konzumaciju i debljanje, što nikako nije dobra vijest. Zato je važno biti umjeren, kako u jelu, tako i u svemu.