Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
SAMO 6 SASTOJAKA /

Jednostavan domaći kruh: Recept koji uspijeva baš svaki put

Ovaj tip kruha, koji se priprema od mješavine bijelog i integralnog brašna s dodatkom mljevenog ječmenog slada i sjemenki, mnogima je omiljen zbog bogatog okusa i teksture

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

U svijetu kompliciranih recepata za kruh s kiselim tijestom, ponekad je najbolje vratiti se osnovama i ispeći jednostavnu, ali iznimno ukusnu štrucu kruha sa sjemenkama. Ovaj tip kruha, koji se priprema od mješavine bijelog i integralnog brašna s dodatkom mljevenog ječmenog slada i zobenih sjemenki, mnogima je omiljen zbog bogatog okusa i teksture.

Prema pisanju portala Express, ovaj recept toliko je jednostavan da ne zahtijeva komplicirane tehnike poput višestrukih preklapanja tijesta, a potrebno je samo jedno dizanje.

Recept je gotovo nepogrešiv i idealan je za sve koji žele zdraviju varijantu domaćeg kruha s minimalno sastojaka. Za pripremu će vam biti potreban standardni kalup za kruh od otprilike 900 g (ili duljine 23 cm).

Recept za savršenu štrucu kruha

Priprema je brza, a većinu sastojaka vjerojatno već imate kod kuće. Pratite ove jednostavne korake i kruh će biti spreman za pečenje za malo više od sat vremena.

Sastojci:

  • 500 g brašna za kruh (preporučuje se mješavina 320 g integralnog brašna sa sjemenkama i 200 g bijelog glatkog brašna)
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 čajna žličica soli (ili pola žličice krupne morske soli)
  • 2 žlice blagog maslinovog ulja
  • 1 žlica tekućeg meda
  • 300 ml tople vode

Postupak: 

  1. U veliku zdjelu stavite obje vrste brašna. Na jednu stranu zdjele dodajte kvasac, a na potpuno suprotnu stranu sol. Ovo je izuzetno važno jer sol može neutralizirati kvasac ako dođu u izravan kontakt, što će spriječiti dizanje tijesta.
  2. U vrč ulijte 300 ml tople vode te u nju umiješajte maslinovo ulje i med. Neće se potpuno otopiti, ali važno je da se sastojci lagano prožmu.
  3. Tekuću mješavinu ulijte u zdjelu s brašnom i lagano miješajte kuhačom ili rukama dok se svi sastojci ne sjedine u grubu smjesu.
  4. Kada se tijesto formiralo, vrijeme je za miješenje. Tijesto mijesite ručno najmanje 12 minuta na lagano pobrašnjenoj podlozi. Ako koristite samostojeći mikser s nastavkom za tijesto, bit će dovoljno oko 10 minuta na srednjoj brzini. Tijesto treba postati glatko i elastično. Ako vam se čini presuho, dodajte žlicu-dvije tople vode.
  5. Glatko tijesto odmah oblikujte u štrucu i položite u namašćen kalup za kruh. Vrh lagano pobrašnite, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže.
  6. Nakon otprilike sat vremena, tijesto bi trebalo udvostručiti volumen. Tada je spremno za pečenje. Zagrijte pećnicu na 200°C (ili 180°C s ventilatorom).
  7. Pecite kruh 32 do 35 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu koricu. 
  8. Ostavite kruh u kalupu nekoliko minuta da se malo ohladi, a zatim ga prebacite na rešetku i pustite da se ohladi do kraja prije rezanja.

Ovaj kruh zadržava svježinu otprilike tri do četiri dana ako se čuva u vrećici za kruh, što je znatno duže od klasičnog bijelog kruha. 

POGLEDAJTE GALERIJU 

POGLEDAJTE VIDEO Nutricionistica razotkriva ključne mitove o prehrani: 'Ovo su dvije najveće zablude koje sam čula'

 

 

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike