Ovo se brašno koristi za izradu integralnih namirnica i dosta je često u kulinarstvu. Tamni raženi kruh najviše se koristi do srednjeg vijeka. Recept za ovu namirnicu potječe iz baltičkih zemalja, a često se izrađuje i u Finskoj, Danskoj i Rusiji. Kao što je kod nas bijeli kruh, kod njih najveću popularnost ima raženi. Pravi tamni, raženi kruh ne sadrži pšenično brašno. U nekim zemljama se jednostavno naziva crnim kruhom.
Može se izrađivati uz ostale vrste brašna
Raženi kruh ne mora nužno biti crn i tamne boje, već se mogu uz njega koristiti dodaci (drugačija brašna) pa može biti svjetliji. Pripremite se na to da će biti mnogo zbijenije strukture i tvrđi od bijelog kruha napravljenog od pšeničnog brašna. U njemu neće biti šupljina kao što to zna biti kod ostalih vrsti kruha. U njemu se nalazi mnogo više vlakana, a okus mu je intenzivniji od okusa pšeničnog kruha. Prednosti su mu nebrojene, a odličan je za osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom te kod dijabetičara radi niske razine škroba. U njemu se također nalazi mala razina glutena, pa bi mogao biti pogodan za osobe osjetljive na gluten.
Raž je poznata kao stočna hrana, ali ima mnoga ljekovita svojstva za dobrobit organizma. Specifična je po tome što se može koristiti bez prerade jer nema vanjski zaštitni sloj. Raž se koristi za izradu brašna od kojeg se može raditi kruh, peciva i kolači. U raženom brašnu nalazi se visoka razina prehrambenih vlakana, te sadrži mangan, fosfor, magnezij, cink i kalij. U njemu se mogu naći i bjelančevine te vitamini B kompleksa - pantotenska kiselina i niacin. Sve nabrojano pogodno je za dobru probavu, ali pomaže i kod:
- bolesti krvi i anemije
- bolesti krvnih žila i visokog tlaka
- ženskih tegoba za vrijeme klimakterija
- migrena
- bolesti štitnjače
- bolesti crijeva
- zatvorenosti (konstipacije)
- šećerne bolest
- liječenja bolesti prostate
- liječenja upalnih procesa
Domaći raženi kruh, recepti za svakoga
Ovisno o željama i preferencijama, postoje mnogi recepti za raženi kruh, a ovo su neki od njih.
Raženi kruh s raženim i bijelim brašnom
Potrebni sastojci:
- 300 grama raženog brašna
- 200 grama bijelog brašna
- 1 žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 dl toplog mlijeka
- 2-3 dl tople vode
- 1 jaje (bjelanjak)
- suncokretove sjemenke za posipanje
Priprema:
Sve sastojke osim vode stavite u zdjelu i tako miješajte tijesto. Vodu dodajte polako kada vidite da vam je potrebna. Dugo miješajte jer će kod raženog kruha izvedba nešto dulje trajati. Kada se svi sastojci sjedine u jednoličnu smjesu premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu. Mijesite tijesto dok ne dobijete kompaktnu kuglu. Ovo tijesto se puno teže mijesi i diže od onog od bijelog brašna. Kada ste ga do kraja izmijesili premjestite ga u zdjelu, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže oko sat vremena. Kada se podigne promijesite ga i oblikujte u pogaču. Pećnicu uključite na 180 stupnjeva da se ugrije dok premještate kruh u posudu za pečenje. Obavezno ga položite na papir za pečenje. Premažite ga smjesom od malo vode, ulja i bjelanjkom. Po želji posipajte sjemenkama suncokreta. Stavite ga u pećnicu na oko 30 do 35 minuta dok ne dobije smećkastu boju. Kada ga izvadite prebacite preko njega vlažnu krpu, a režite ga tek kad se malo ohladi.
100 % raženi kruh
Ovaj recept je odličan za osobe koje se moraju potpuno kloniti aditiva ili pšeničnog brašna.
Potrebni sastojci:
- 1 kilogram čistog raženog brašna
- dvije vrećice suhog kvasca (14 grama)
- 2 male žličice soli
- 2 male žličice šećera
- 1 litra mlake vode
- lanene sjemenke po želji
Priprema:
Kuhačom u posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i lanene sjemenke. Možete koristiti i neke druge po želji, ovo je samo naša preporuka. Tek kada ste pomiješali sve suhe sastojke polako dodajte vodu. Bitno je da ne ostanu tragovi suhog brašna. Smjesa će biti jako ljepljiva i tvrda, to tako mora biti. Možete ostaviti kruh da se malo podiže, ali ne morate. Smjesu prebacite u posudu i oblikujte ga u štrucu, moguće je da će vam biti potrebna žlica. Nožem prerežite na vrhu tijesta i posipajte sjemenkama. Prekrijte ga krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi. Pećnicu prethodno zagrijte na 220 - 240 stupnjeva. Pecite kruh oko 40-45 minuta. Kada je gotov preko njega prebacite vlažnu krpu i čekajte da se ohladi. Reže se i jede tek kada je potpuno hladan.
Cijena raženog kruha i brašna
U prodavaonicama s prehrambenim proizvodima možete kupiti različite inačice raženog kruha. Platit ćete ga nešto više, pa će tako oko 300 grama raženog kruha s bademima koštati oko 15 kuna, a u nekim drugim kombinacijama (s nekoliko žitarica, sa sjemenkama suncokreta ili lanenim sjemenkama) ćete ga platiti također od 10 - 17 kuna.
Raženo brašno od 900 grama koštat će vas oko 8 kuna, ovisno o proizvođaču.