ZA NAJBOLJE REZULTATE /

Prženo tijesto će vam biti kao iz restorana uz ove metode: Hrskavo i ukusno

Image
Foto: Shutterstock

Postoje dva osnovna pristupa pripremi tijesta za prženje koji daju različite rezultate i koriste se za različite vrste jela

17.12.2024.
9:28
Shutterstock
VOYO logo

Prženo tijesto savršeno je za pripremu laganih i hrskavih jela. Odlično je za razne vrste hrane, od povrća do ribe, a može se pripremiti na razne načine, ovisno o vašim željama.

Osnova je mnogih omiljenih jela svjetske kuhinje, od japanske tempure do domaćih uštipaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načini za najbolje prženo tijesto

Za najbolje rezultate pri prženju, preporučuje se korištenje ulja od kikirikija ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ova ulja imaju visoku točku dimljenja i daju odličan okus prženim jelima. Kod pripreme slanih jela, u tijesto se dodaje prstohvat soli i papra, a za slatke se varijante upotrebljava šećer. Važno je da ulje bude dobro zagrijano prije prženja, idealno na temperaturi od 170-180 Celzijevih stupnjeva, kako bi se spriječilo pretjerano upijanje ulja.

Image
Foto: Shutterstock

Tijesto bez jaja - za savršenu hrskavost

Prvi način pripreme je tijesto bez jaja, koje se odlikuje iznimnom hrskavošću. Ključni sastojak ovog tijesta je vrlo hladna mineralna voda koja osigurava hrskavu teksturu nakon prženja. Priprema se jednostavnim miješanjem brašna, hladne mineralne vode, soli ili šećera (ovisno radi li se o slanoj ili slatkoj varijanti) te praška za pecivo ili sode bikarbone. Sve sastojke treba dobro umiješati dok se ne dobije glatko tijesto bez grudica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Tijesto s jajima - za mekoću i bogatiji okus

Druga varijanta je tijesto s jajima koje daje mekšu teksturu i bogatiji okus. Ovom tijestu se također dodaje mineralna voda, ali prisutnost jaja mijenja njegovu strukturu. Ovo tijesto je idealno za pripremu slatkih peciva poput krafni i fritula jer jaja pridonose bogatijem okusu.

Pravilno skladištenje tijesta

Tijesto se može čuvati u hladnjaku do pet dana ako je dobro umotano u prozirnu foliju ili pohranjeno u hermetički zatvorenoj posudi. Prije skladištenja, preporučuje se premazati tijesto tankim slojem ulja kako bi se spriječilo isušivanje. Za dugoročno čuvanje, tijesto se može zamrznuti i održati svježinu do tri mjeseca, iako je važno napomenuti da se ovo odnosi prvenstveno na tijesto pripremljeno s kvascem.

Image
NIKAD VIŠE PREKUHANI /

Skuhajte krumpir kao profesionalci: Ovo je preporučeno vrijeme kuhanja

Image
NIKAD VIŠE PREKUHANI /

Skuhajte krumpir kao profesionalci: Ovo je preporučeno vrijeme kuhanja

Bez obzira na to koji način pripreme odaberete, ključ uspjeha leži u kvalitetnim sastojcima i pravilnoj tehnici prženja. Pržena jela najbolje je poslužiti odmah nakon pripreme, dok su još topla i zadržavaju svoju optimalnu teksturu, piše Feeling Foodish.

POGLEDAJTE VIDEO: Slatki udarac na novčanik: Čokolada ponovo poskupljuje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo