Vi možda i pazite da ne presolite hranu jer znate da sol nije zdrava, no što je sa solju koja vam je podmetnuta u nekim gotovim proizvodima koje ste kupili u supermarketu? Statistika je pokazala kako danas unosimo dvostruko više soli u organizam nego što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Nutricionistica Susie Burrell zato savjetuje nekoliko jednostavnih zamjena namirnica koje osiguravaju da više nećete pretjerati. Ona jamči da ćete već nakon tjedan dana vidjeti razliku.
Umak od čilija umjesto umaka od soje
U samo jednoj žlici umaka od soje nalazi se velikih 1500 mg natrija ili otprilike četiri grama soli. Ako toliko volite azijsku kuhinju, zamijenite umak od soje varijantom od čilija. Usporedbe radi, jedna žlica toga umaka sadrži daleko manjih 0,5 grama soli.
Pureća prsa umjesto šunke
Mesne prerađevine najgori su neprijatelji ljudskog zdravlja kad je riječ o količini soli u njima. Samo jedna kriška šunke ima više od jedan gram soli. Za pripremu sendviča savjetuje se da skuhate svježa pileća ili pureća prsa jer sadrže znatno manje soli.
Delicious smoked ham on a wooden board with spices.
JEZIVI ZNAKOVI DA JEDETE PREVIŠE SOLI: Ako se prepoznajete u ovome, učinite nešto prije pojave zdravstvenih problema
Domaća juha umjesto one iz vrećice
Iako je mnogo jednostavnije i brže istresti sadržaj vrećice u kipuću vodu i juha je gotova za nekoliko minuta, Susie savjetuje da ipak budete malo kreativniji od toga i da svom obroku posvetite nešto više vremena. Juha iz vrećice u sebi sadrži jako puno soli, zato čitajte sadržaj na ambalaži.
Konzervirana riba umjesto dimljene
Mnogi smatraju kako je, recimo, dimljeni losos zdrav izvor korisnih masnoća, ali ne znaju kako on ima i blizu pet grama soli u samo jednoj porciji. I konzervirana riba također sadrži sol, no te su količine znatno manje.