Spremanje ostataka od ručka za sutra super je način za uštedu novca i vremena. Međutim, milijuni ljudi pohranjuju i podgrijavaju hranu na pogrešan način, čime riskiraju zdravlje, pokazalo je novo istraživanje. Ako se određena jela ne čuvaju i podgrijavaju pravilno, mogu se razviti opasne bakterije koje uzrokuju trovanje hranom, prema vodiču Instituta za dobro vođenje domaćinstva. Naveli su također najsigurnije načine za podgrijavanje ostataka piletine, riže i mliječnih proizvoda - i ništa se ne smije držati dulje od tri dana.
Riža
Opasnost je veća kod pohranjivanja nego kod podgrijavanja s obzirom na to da se bakterija Bacillus cereus može razviti u riži ako se nakon kuhanja ostavi na sobnoj temperaturi. Ostavite je da hladi vani ne dulje od sat vremena, a potom je držite u hladnjaku ne dulje od jednog dana. Podgrijte je samo jednom.
Piletina
Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne skroz ne ohladi, a onda je stavite u hladnjak, ali najviše na tri dana. Ne podgrijavajte više od jednom.
Crveno meso
Smijete ga držti u hladnjaku nekoliko dana ako ćete ga jesti hladno. No, ako ga mislite podgrijavati, najprije ga iz hladnjaka izvadite na sobnu temperaturu. Mikrovalovi mogu uništiti teksturu odrezaka i pečena mesa. Najbolje ćete rezultate postići ako ga prije jela bacite na tavu i pečete 60 sekundi sa svake strane da se ugrije.
MOGLO BI VAS SKUPO KOŠTATI: Ostaci hrane koje nikad ne biste smjeli bacati u sudoper, a većina nas to čini
Krumpir
Kuhani krumpir smije stajati u hladnjaku do tri dana. Pečeni radije podgrijavajte u klasičnoj pećnici ili na štednjaku nego u mikrovalnoj.
Zeleno povrće
Jedno se vrijeme širila panika zbog podgrijavanja špinata i ostalog lisnatog povrća, ali čini se kako je potpuno sigurno jesti ga hladno. Jednostavno ga ohladite na sobnu temperaturu nakon kuhanja te držite u hladnjaku ne dulje od tri dana.
Mliječni proizvodi
Ostane li vam jogurta ili vrhnja poslije jela, pobrinite se da da vratite u hladnjak u originalnoj ambalaži što je prije moguće. Ali ako ste ga poslužili u staklenoj zdjelici, ne vraćajte ga, naravno, natrag u čašu. Samo ga dobro zamotajte folijom i stavite u hladnjak.
Konzerve
Ako ne skuhate odmah sav grah ili drugo povrće iz konzerve, ostatak prebacite u posudu, pokrijte i držite u hladnjaku do tri dana. Ne ostavljajte ga u konzervi jer bi kasnije moglo poprimiti metalan okus. Isto vrijedi za gotova jela koja se prodaj u konzervama.