PRAVILA PODGRIJAVANJA OSTATAKA HRANE: / Svaka vrsta namirnica zahtijeva svoje, pazite da se ne otrujete

Image
Foto: Thinkstock

Jedino univerzalno pravilo koje se ovdje može primijeniti jest - ništa ne smijete čuvati dulje od tri dana

10.4.2018.
9:41
Thinkstock
VOYO logo

Spremanje ostataka od ručka za sutra super je način za uštedu novca i vremena. Međutim, milijuni ljudi pohranjuju i podgrijavaju hranu na pogrešan način, čime riskiraju zdravlje, pokazalo je novo istraživanje. Ako se određena jela ne čuvaju i podgrijavaju pravilno, mogu se razviti opasne bakterije koje uzrokuju trovanje hranom, prema vodiču Instituta za dobro vođenje domaćinstva. Naveli su također najsigurnije načine za podgrijavanje ostataka piletine, riže i mliječnih proizvoda - i ništa se ne smije držati dulje od tri dana.

Riža

Opasnost je veća kod pohranjivanja nego kod podgrijavanja s obzirom na to da se bakterija Bacillus cereus može razviti u riži ako se nakon kuhanja ostavi na sobnoj temperaturi. Ostavite je da hladi vani ne dulje od sat vremena, a potom je držite u hladnjaku ne dulje od jednog dana. Podgrijte je samo jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piletina

Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne skroz ne ohladi, a onda je stavite u hladnjak, ali najviše na tri dana. Ne podgrijavajte više od jednom.

Crveno meso

Smijete ga držti u hladnjaku nekoliko dana ako ćete ga jesti hladno. No, ako ga mislite podgrijavati, najprije ga iz hladnjaka izvadite na sobnu temperaturu. Mikrovalovi mogu uništiti teksturu odrezaka i pečena mesa. Najbolje ćete rezultate postići ako ga prije jela bacite na tavu i pečete 60 sekundi sa svake strane da se ugrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock, joebelanger

MOGLO BI VAS SKUPO KOŠTATI: Ostaci hrane koje nikad ne biste smjeli bacati u sudoper, a većina nas to čini

Image
MOGLO BI VAS SKUPO KOŠTATI: /

Ostaci hrane koje nikad ne biste smjeli bacati u sudoper, a većina nas to čini

Image
MOGLO BI VAS SKUPO KOŠTATI: /

Ostaci hrane koje nikad ne biste smjeli bacati u sudoper, a većina nas to čini

Krumpir

Kuhani krumpir smije stajati u hladnjaku do tri dana. Pečeni radije podgrijavajte u klasičnoj pećnici ili na štednjaku nego u mikrovalnoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleno povrće

Jedno se vrijeme širila panika zbog podgrijavanja špinata i ostalog lisnatog povrća, ali čini se kako je potpuno sigurno jesti ga hladno. Jednostavno ga ohladite na sobnu temperaturu nakon kuhanja te držite u hladnjaku ne dulje od tri dana.

Mliječni proizvodi

Ostane li vam jogurta ili vrhnja poslije jela, pobrinite se da da vratite u hladnjak u originalnoj ambalaži što je prije moguće. Ali ako ste ga poslužili u staklenoj zdjelici, ne vraćajte ga, naravno, natrag u čašu. Samo ga dobro zamotajte folijom i stavite u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzerve

Ako ne skuhate odmah sav grah ili drugo povrće iz konzerve, ostatak prebacite u posudu, pokrijte i držite u hladnjaku do tri dana. Ne ostavljajte ga u konzervi jer bi kasnije moglo poprimiti metalan okus. Isto vrijedi za gotova jela koja se prodaj u konzervama.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo