Pranje sirove piletine uzrokuje trovanje

Rezultati najnovijih istraživanja Britanske agencije za ispravnost hrane pokazuju da se pranjem sirove piletine prije termičke obrade širi opasna bakterija campylobacter, koja uzrokuje trovanje.

10.8.2010.
10:59
VOYO logo

Britanska agencija za ispravnost hrane tvrdi da ispiranje sirove piletine predstavlja potencijalni rizik od širenja bakterija po radnoj površini, u radijusu od čak 90 cm, prenosi The Daily Telegraph.

Naime, prema istraživanju, 65% sirove piletine sadrži bakteriju campylobacter, a ona je najčešći uzročnik trovanja hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201005310063006 Campylobacter je rod bakterija koji obuhvaća pokretne, zakrivljene, mikroaerofilne, gram-negativne bacile, koji mogu uzrokovati septički tromboflebitis, bakterijemiju, endokarditis, osteomijelitis, infekciju zglobova i proljev.

Kuhanjem se bakterija uništava, no ako se pranjem sirove peradi proširi po radnoj površini, može kontaminirati drugu hranu koja nije predviđena za kuhanje, nego se konzumira sirova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002120236006 FSA razmatra načine kojima bi se reducirala kontaminacija peradi duž proizvodne linije. Jedan od njih je dezinfekcija mesa antimikrobnim sredstvom, točnije razrijeđenom mliječnom kiselinom, metodom koja se primjenjuje na Novom Zelandu, ali još nije odobrena u EU.

U Engleskoj se svake godine bakterijom campylobacter zarazi se preko 300 tisuća ljudi, od kojih 80 umire od posljedica trovanja.

Prethodni članci:

arti-201005310063006 arti-201004220433006 arti-201002120236006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo