Ustvari, dobar recept ne čini samo odabir sastojaka već i pravilno prženje, pečenje, pirjanje, kuhanje. Nikada nije zgorega naučiti nešto novo kako bismo još bolje rasturali u kuhinji, zato vam donosimo 14 provjerenih trikova profesionalnih kuhara.
1. Okretanje mesa
Ako previše okrećete meso dok se peče, lako gubi hrskavost i prirodne sokove te postaje bezukusno i suho. Međutim, treba znati kada je vrijeme za okretanje odreska. to ćete najlkaše saznati ako malo protresete tavu. Čim meso počne lako klizite s njezine površine, tada ga je najbolje okrenuti.
2. Prženje na maslinovom ulju
Prženje hrane na previše maslinovog ulja velika je pogreška. Naime, ovo se ulje počinje dimiti na previsokoj temperaturi što utječe na okus jela te u njega ispušta nezdrave tvari.
3. Jaja
Kako ćete znati je li jaje svježe ili pokvareno? Lagano ga ispustite u vleiku zdjelu napunjenu vodom. Ako potone, spremno je za pripremu. Jaje koje se zadrži na sredini posude starije je, ali još dobro za jelo, a ono koje pluta na površini odmah bacite jer se možete otrovati.
4. Posluživanje mesa
Ne poslužujte meso odmah nakon što ste ga izvadili iz pečnice. Pustite ga par minuta da odstoji jer će tako biti najbolje teksture i okusa.
5. Prženje ribe
Kriške limuna ispod ribe sprječit će da se prilijepi uz roštilj te ribi dati poseban okus.
6. Začini
Kako se začini poput peršina ili bosiljka ne bi lijepili uz oštricu noža, prije rezanja lagano ih posipajte s malo soli.
7. Omekšavanje maslaca
Ako nabrzinu želite omekšati maslac bez topljenja: probajte ovaj trik: stavite čašu vode u mirkrovalnu i malo je zagrijte. Zatim ju stavite na maslac koji će se nakon nekoliko minuta početi topiti od topline i bit će spreman za upotrebu.
8. Vino
Važno je znati da vino ostaje svježe samo nekoliko dana od otvaranja.
9. Priprema hrane u tavi
Natrpavanje tave s previše namirnica odjednom jedna je od najčešćih kulinarskih pogrešaka. Ako želite da vam svaki odrezak bude sočan i mekan, ostavite dovoljno prostora između više komada mesa.
10. Priprema hrane u pećnici
Kada pečete jelo u pećnici, sir dodajte samo 5 minuta prije nego jelo izvadite iz pećnice. U suprotnom će se sir previše zapeći i postati pretvrd za jelo.
11. Rezanje namirnica
Kako vam daska za rezanje ne bi 'bježala' po radnoj plohi, ispod nje stavite kuhinjsku krpu.
12. Pripremanje pire krumpira
Pire krumpir pripremajte samo s toplim mlijekom jer hladno mlijeko mijenja boju krumpira u sivu.
13. Kuhanje jaja
Ako trebate odjednom skuhati više komada jaja, ne činite to na klasičan način u velikom loncu vrele vode. Umjesto toga, skuhajte ih u pećnici. Ne, neće se ispeći već će biti tvrdo kuhana.
14. Domaća majoneza
Baš ste si htjeli napraviti sendvič, a nestalo vam je majoneze? Nabrzinu umutite jedno jaje sa 150 ml maslinovog ulja i eto priloga!