Play ponuda

Pet stvari na koje morate paziti kad kupujete meso

shimmer fallback

Kad dođete u mesnicu, postoji nekoliko detalja koji će vam osigurati da dobijete najbolje meso. Provjeriti o čemu je riječ i uživajte u najboljem mesu.

21.7.2014.
8:06
Play ponuda

1. Pronađite mesnicu koja sama radi kolinje

Bilo da prodaju životinje koje su pasle na otvorenom travnjaku ili ne, mesnica koja dolazi u dodir s cijelom životinjom, a ne kupuje komade, zna otkud dolazi njihovo meso. Mesnica koja sama kolje životinje ima puno više posla od onih koje nabavljaju meso nakon kolinja, no ako je već netko uložio napor da obavi i sav taj posao, onda je veća šansa i da ostatak posla obavljaju kompletnije i bolje.

2. Kupite crveno meso

Ovo je vrlo jednostavno pravilo. Ako je govedina ružičasta (od nezrele životinje) ili svinjetina siva (ili je isto riječ o nezreloj životinji ili je iz lošeg uzgoja), onda neće imati nikakav ukus, a vi odite u potragu za drugim mesarom.

3. Kupite meso koje je ispravno obješeno

Iako zvuči čudno, ustvari je riječ o jako bitnoj stvari. Naime ako govedina nije stavljena na sušenje dva tjedna nakon kolinja, onda će biti pretvrda. Ako je bila vlažna, a nije dobro obješena, ni ta vlaga nije isparila što znači da se meso nije moglo dobro osušiti. Ispravno obješeno meso gubi od 15 do 20% svoje težine tijekom sušenja u obješenom položaju, što doprinosi tome da se koncentrira okus mesa. To je razlog i zašto je sušeno meso puno skuplje, ali zato se isplati svaku kunu.

4. Potražite domaće proizvođače/opskrbljivače

Od slanine, salame i šunke do pečene govedine i kobasica, ako je sve rađeno na jednom mjestu, to ukazuje na to da mesar brine za ono što radi, proizvodi i prodaje, te da dobro iskorištava svaki dio mesa.

5. Potražite mesare koji znaju znanje

Razgovorljiv mesar koji zna znanje i spreman ga je podijeliti sa svojim mušterijama, zlata vrijedi. On vam može detaljno objasniti za što da koristite koji komad mesa, predložiti vam što da isprobate (pogotovo kad vas upozna i stekne uvid u vaše preferencije i navike), te vas savjetovati oko pripreme mesa i upoznati s nekim novim receptima. Poštujte ga i slušajte. On vas može puno toga naučiti, jer meso je ipak ono čime se bave, gotovo svaki dan u tjednu.

Play ponuda
Play ponuda