PECITE ZDRAVO: / Ovih pet sastojaka učinit će svaki kolač ukusnijim i zdravijim

Image
Foto: Flickr

Nadolazeći blagdani pravo su vrijeme da zauvijek promijenite način na koji ste do sada pekli kolače i konačan proizvod svojeg truda učinite zdravijim za vas i vašu obitelj.

17.11.2015.
8:33
Flickr
VOYO logo

Sve što je potrebno jest malo modificirati recepte, a garantirano, ovi će savjeti pridonijeti da kolači i dalje budu jednako ukusni, ali i zdraviji.

1. Koristite prirodne boje za hranu

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Ukrašavanje torti i kolača umjetnim bojilima za hranu može se vrlo lako izbjeći tako da, primjerice, za rušićasti šlag, dodate samo sok od višanja. Na taj način spriječit ćete unošenje nepotrebnih umjetnih kemikalija u svoj organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

2. Bijelo brašno zamijenite zobenim ili nekim drugim brašnom

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Bijelo brašno za kolače predivna je namirnica, no može ju se zamijeniti i s drugim, poput zobenim. Samo jedna šalica tog brašna opskrbit će vaš organizam vlaknima. Ujedno, zob ne sadrži gluten, pa stoga ne može u potpunosti zamijeniti bijelo brašno, ali mješavina to dvoje dat će divne rezultate u pećnici.

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Brašnu je dobro dodati i mljevene bademe. Na taj način tijesto kolača bit će bogatije proteinima i imat će gušću, masniju teksturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Umijesto ulja ili maslaca, upotrijebite "grčki" jogurt ili pire od voća

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Jogurt, mljevene banane ili sok od jabuke mogu biti odlična zamijena za ulje ili maslac. Pa ipak, želite li da vaš kolač ipak liči na nešto, maslac i ulje ne treba u potpunosti izbaciti, već količine smanjiti, dodajući jogurt i pire od različitog voća.

4. Izbacite smeđu čokoladu i ubacite sušeno voće

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Kolači moraju biti slatki, a šećera u sušenom voću, poput grožđica, datulja, smokava, ima na pretek. Tradicionalni recepti za kolače prepuni su takvih kreacija. Smeđu čokoladu zamijenite tamnom, za kuhanje. U njoj ima više kakaoa, a on je dobar za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Umijesto šećera, dodajte mlijeko u prahu

Image
Foto: Flickr
Image
Foto: Flickr

Mlijeko u prahu fino miriši i ima slatkast okus. Čak jednu četvrtinu šećera potrebnu za izradu kolača možete izbaciti iz recepture tako da dodate ovu namirnicu. I mlijeko u prahu sadrži šećer, ali on dolazi od laktoze. Osim toga, kolaču ćete na taj način dodati proteine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo