Pečena riba, krumpir s bosiljkom i namaz od luka

Počastite nepce finim namazom od luka, koji će svu svoju punoću pokazati na hrskavom, toplom kruhu.

21.4.2011.
15:27
VOYO logo

Namaz od luka

Dvije šalice usitnjenog tamnog luka pirjajte na vodi, uz dodatak prstohvata soli, sat do sat i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otklopite posudu i pustite da suvišna voda ispari, dodajte malu žličicu sojinog umaka. Lagano miješajte oko tri minute kako bi ispario ostatak vode.

Namaz se može čuvati do sedam dana u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Poslužite ga uz tanko narezane kriške kruha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečena riba u foliji s vinom Sastojci:

morska riba (po želji) peršin 4 češnja češnjaka glavica luka sol bijelo suho vino maslinovo ulje Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro očistite ribu, utrljajte sol pa ostavite oko sat vremena u hladnjaku. Na vrlo malo maslinovog ulja (tek da zamastite posudu) pirjajte usitnjen češnjak, luk i peršin. Na foliju stavite ribu te napunite peršinom, lukom i češnjakom koje ste propirjali. Prelijte uljem i vinom, te dobro zamotajte u foliju pazeći da se ulje ne razlije. Ribu pecite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena. Pečenu ribu poslužite uz krumpir s bosiljkom i umakom od češnjaka, maslina i meda.

Umak za pečenu ribu Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1/2 šalice plus 1/3 šalice maslinova ulja 1 luk, tanko narezan 20 češnja češnjaka 1 žličica soli 1/2 šalice nasjeckanog kopra 1/2 šalice nasjeckanih maslina (bez koštica) 2 rajčice, bez ljuske i sjemenki, narezane 1 svežanj lišća origana, nasjeckati 1/3 šalice vinskog octa 2 žličice meda

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srednje jakoj vatri zagrijte 1/2 šalice maslinova ulja pa pirjate luk, češnjak i sol oko 5 do 7 minuta. Ostavite po strani neka se hladi 10 minuta.

Stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kompot se može hladiti i preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečeni krumpir s bosiljkom Sastojci:

1 kg malih krumpira 5 dag maslaca 1 žlica nasjeckanih iglica ružmarina 2 glavice ljutike sol svježe mljeveni papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Krumpir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Isperite hladnom vodom i dobro obrišite. Zagrijte maslac i na njemu pržite dio po dio krumpira (po 5 minuta). Na istoj masnoći ispržite vrlo sitno nasjeckani luk i ružmarin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpire slažite u krug, u teflonski kalup. Na svaki sloj stavite luk i ružmarin, te posolite i popaprite. Čvrsto stisnite slojeve krumpira. Pecite 25 minuta na 200 stupnjeva.

Izvadite iz pećnice, poklopite pladnjem pa okrenite tako da ostane na pladnju. Poslužite vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečene šljive s orasima i sladoledom

Kilogram šljiva očistite od koštica, pa u svaki plod stavite očišćen orah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslažite šljive u pleh za pečenje i prekrijte šećerom (200 g šećera na svaki kilogram šljiva), pecite oko 10 minuta na visokoj temperaturi.

Pečene šljive ukrasite mljevenim orasima. Možete ih poslužiti vruće uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo