Namaz od luka
Dvije šalice usitnjenog tamnog luka pirjajte na vodi, uz dodatak prstohvata soli, sat do sat i pol.
Otklopite posudu i pustite da suvišna voda ispari, dodajte malu žličicu sojinog umaka. Lagano miješajte oko tri minute kako bi ispario ostatak vode.
Namaz se može čuvati do sedam dana u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Poslužite ga uz tanko narezane kriške kruha.
Pečena riba u foliji s vinom Sastojci:
morska riba (po želji) peršin 4 češnja češnjaka glavica luka sol bijelo suho vino maslinovo ulje Priprema:
Dobro očistite ribu, utrljajte sol pa ostavite oko sat vremena u hladnjaku. Na vrlo malo maslinovog ulja (tek da zamastite posudu) pirjajte usitnjen češnjak, luk i peršin. Na foliju stavite ribu te napunite peršinom, lukom i češnjakom koje ste propirjali. Prelijte uljem i vinom, te dobro zamotajte u foliju pazeći da se ulje ne razlije. Ribu pecite na umjerenoj temperaturi oko sat vremena. Pečenu ribu poslužite uz krumpir s bosiljkom i umakom od češnjaka, maslina i meda.
Umak za pečenu ribu Sastojci:
1/2 šalice plus 1/3 šalice maslinova ulja 1 luk, tanko narezan 20 češnja češnjaka 1 žličica soli 1/2 šalice nasjeckanog kopra 1/2 šalice nasjeckanih maslina (bez koštica) 2 rajčice, bez ljuske i sjemenki, narezane 1 svežanj lišća origana, nasjeckati 1/3 šalice vinskog octa 2 žličice meda
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijte 1/2 šalice maslinova ulja pa pirjate luk, češnjak i sol oko 5 do 7 minuta. Ostavite po strani neka se hladi 10 minuta.
Stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kompot se može hladiti i preko noći.
Pečeni krumpir s bosiljkom Sastojci:
1 kg malih krumpira 5 dag maslaca 1 žlica nasjeckanih iglica ružmarina 2 glavice ljutike sol svježe mljeveni papar
Priprema:
Krumpir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Isperite hladnom vodom i dobro obrišite. Zagrijte maslac i na njemu pržite dio po dio krumpira (po 5 minuta). Na istoj masnoći ispržite vrlo sitno nasjeckani luk i ružmarin.
Krumpire slažite u krug, u teflonski kalup. Na svaki sloj stavite luk i ružmarin, te posolite i popaprite. Čvrsto stisnite slojeve krumpira. Pecite 25 minuta na 200 stupnjeva.
Izvadite iz pećnice, poklopite pladnjem pa okrenite tako da ostane na pladnju. Poslužite vruće.
Pečene šljive s orasima i sladoledom
Kilogram šljiva očistite od koštica, pa u svaki plod stavite očišćen orah.
Poslažite šljive u pleh za pečenje i prekrijte šećerom (200 g šećera na svaki kilogram šljiva), pecite oko 10 minuta na visokoj temperaturi.
Pečene šljive ukrasite mljevenim orasima. Možete ih poslužiti vruće uz kuglicu sladoleda od vanilije.