Juha od kopra Sastojci:
glavica luka vezica kopra jedan žumanjak žlica ulja žlica brašna žličica crvene paprike 1 kiselo vrhnje
Priprema:
Napravite zapršku od ulja i brašna te na nju kada dobije zlatnu boju dodajte usitnjeni luk.
Kad luk omekša, dodajte usitnjeni kopar i papriku.
Dodajte litru mlake vode i kuhajte cca 15 minuta. U posudi u kojoj ćete poslužiti juhu umutite vrhnje i žumanjak. Dodajte juhu i promiješajte. Poslužite vruće.
Pečenja guska s voćem Sastojci:
očišćena guska, teška 4 kg 1 kg skuhanih i oguljenih kestena 4 kruške 4 jabuke sok od jednog limuna džem od brusnice ili ribizla malo šećera sol i papar
Priprema:
Opranu i obrisanu gusku posolite, popaprite i na više mjesta nabockajte iglom. Ogulite dvije jabuke i stavite u gusku, pa pecit 2 sata i 30 minuta na 180 stupnjeva. Često zalijevajte vodom, a zatim sokom od pečenja.
Ogulite, izdubite i prepolovite kruške i preostale jabuke, te ih zajedno s kestenima postavite oko guske, dobro zalijte sokom od pečenja, pa pecite još 30 minuta.
Izvadite gusku, zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite na 10 minuta. Za to vrijeme, na zagrijani pladanj poslažite kestenje i voće. Izdubljeno voće napunite džemom i na to stavite gusku.
Sa soka od pečenja uklonite masnoću koja je na vrhu, a tamni sok poslužite u zdjelici za umak.
Brzi čokoladni mousse Sastojci:
170 g čokolade za kuhanje 1/3 šalice espresso kave ili 1/2 žličice instant kave 1/3 šalice kuhane vode 4 veća jaja 3 žlice šećera
Priprema:
Izmiksajte (u mikseru s oštrim nožem) čokoladu i espresso kavu, dok ne usitnite čokoladu. Prebacite u zdjelu, prelijte vrućom vodom i nastavite miksati električnim mikserom. Dodajte žutanca i dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli istucite bjelanjke dok ne dobijete pjenu. Postepeno dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte smjesu sa čokoladom i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Stavite u zdjelice za serviranje i ostavite da se hladi par sati u hladnjaku.