Punjene pečene paprike s krumpirom
Sastojci: 8 paprika 1 1/2 kg krumpira 2 glavice luka sol papar crvena paprika
kiselo vrhnje
Upute:
1. Ogulite i naribajte krumpir.
2. Sameljite luk i dodajte u krumpir.
3. Dodajte 1 1/2 žličicu soli, 2 žličice slatke crvene paprike i malo papra.
4. Promiješajte.
5. Uključite pećnicu na 250 stupnja, neka se zagrije.
5. Napunite pripremljene paprike, posložite na namašćeni kalup za pečenje. Ostatak krumpira posložite oko paprika. Nemate li ga dovoljno naribajte dodatnu količinu.
6. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnja Celzijeva. Pecite oko 45 minuta.
7. Poslužite s vrhnjem.
Sjeckano meso u umaku
Sastojci: 600 g telećih odrezaka 1 glavica luka 50 g maslaca 125 ml bijelog vina 200 ml slatkog vrhnja ½ limuna ½ žlice sjeckanog peršina sol i papar
Priprema: Teleće odreske narežemo na trakice, te začinimo solju i paprom. U tavi ugrijemo maslac, dodamo pripremljeno meso i kratko popržimo sa svih strana.
Zatim meso izvadimo na stranu, a na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, malo posolimo i pržimo dok ne omekša.
Ulijemo bijelo vino, poklopimo i sve zajedno pirjamo 3 do 4 minute.
Za to vrijeme od slatkog vrhnja istučemo šlag.
U tavu vratimo prženo meso, dodamo sok polovice limuna, tučeni šlag, sjeckani peršin i po potrebi začinimo solju i paprom.
Lagani desert s jabukama
Sastojci: 5 jabuka 2 puding - okus vanilije 1 vanilija šećer 100 ml vode 50 ml soka limuna 3 žlice smeđeg šećera 3 žlice mljevenih integralnih keksa 2 šake pahuljica
Upute za pripremu:
1. Naribajte jabuke i prelijte sokom od limuna.
2. Prebacite u lonac. Dodajte vanilija šećer, šećer, dolijte vodu i pustite da zakuha.
3. Čim prokuha maknute s vatre i umiješajte puding kojeg ste razmutili u vrlo malo vode. Miješajte na laganoj vatri. Kad se zgusne pustite da se ohladi.
4. Smjesu razdijelite na dva dijela, u jedan umiješajte kekse i pahuljice.
5. Kalup neka bude uži i duguljast ili malen i okrugao. Obložite ga prozirnom folijom, istresite smjesu bez keksa i pahuljica i ostavite u hladnjaku 15 minuta.
6. Istresite i drugi dio smjese s keksima. Ostavite 2 sata u hladnjaku.
7. Izvadite iz hladnjaka. Istresite na odgovarajuću podlogu, maknite foliju i prelijte preljevom po želji.