Gusta zimska juha Sastojci:
10 dag graha 10 dag leće 10 dag slanutka ili drugih mahunarki po želji 10 dag celerova korijena 10 dag mrkve 10 dag luka 1 češanj češnjaka 8 dag pelata ili 1 žlica pirea od rajčice maslinovo ulje 1 lovorov list vezica peršina sol, papar
Priprema:
Grah i slanutak namočite preko noći. Stavite ih kuhati u drugu vodu.
Na ulju propirjajte luk i češnjak, dodajte mrkvu narezanu na ploške i celer narezan na kocke. Pirjajte oko 15 minuta podlijevajući vodom u kojoj su se kuhale mahunarke.
Dodajte mahunarke bez vode, pelate narezane na kocke, ružmarin, lovor i začine. Zalijte vodom i kuhajte još oko 15 minuta. Pospite svježim peršinom.
Piletina na meksički Sastojci:
4 komada pilećih prsa bez kože i kostiju 3 žlice maslaca 1 žlica maslinovog ulja 75 ml brendija 3 češnja češnjaka 6 žlica sitno narezanih zelenih feferona 50 ml soka od naranče 1/4 šalice pinjola, prženih 4 kriške naranče sol i papar
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslac i ulje na srednjoj temperaturi, dodati prsa i pirjati sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Začiniti solju i paprom po ukusu.
Dodati brendi i pažljivo zapaliti. Kada se plamen ugasi, dodati češnjak, feferone i umiješati sok od naranče. Smanjiti temperaturu i kuhati na laganoj vatri 25 minuta dok meso ne postane mekano i kuhano.
Izvaditi prsa i poslagati na topli pladanj, preliti umakom i ukrasiti pinjolima i narančom.
Poslužiti vruće uz kuhanu rižu i salatu po izboru.
Desertne kruške s preljevom Sastojci:
4 tvrde kruške 1, 1/2 šalice šećera 375 ml vode 1/2 limuna, narezati na ploškice 1 štapić cimeta
Priprema:
Oguliti kruške, razrezati na pola po dužini i izvaditi jezgru. U velikom loncu na visokoj temperaturi zavreti šećer i vodu. Dodati kruške, plosnatom stranom prema dolje.
Dodati limun i štapić cimeta, pa smanjiti temperaturu na srednju. Polako kuhati 10 minuta dok kruške ne omekšaju. Skinuti s vatre, izvaditi limun i cimet.
Staviti kruške na pladanj, preliti sirupom i poslužiti uz sladoled od vanilije.