Kada vam se doma jede nešto slano ili slatko, palačinke su najbolji i najjednostavniji izbor. Sve namirnice koje su vam potrebne nalaze se u vašoj kuhinji. Možete ih raditi slatke, slane, ali i bez jaja.
Zanimljivi recept koji je u zadnje vrijeme postao popularan u svim kuhinjama su palačinke bez jaja. Odlično je što s palačinkama možete biti slobodne ruke - palačinke mogu biti slane, slatke, s jajima ili bez, s kravljim ili sojinim mlijekom. Nema pravila kada se radi o palačinkama. Donosimo vam jednostavan recept za palačinke bez jaja ali i par trikova kako da vaše palačinke budu svima omiljene.
Recept za palačinke bez jaja
Za 8 do 10 palačinki potrebno vam je:
- 800 grama brašna
- 1 litra mlijeka
- 4 žlice šećera (ako radite slatke)
- 1 žličica soli
- 3 žlice ulja
Priprema: 800 grama brašna pomiješajte sa šećerom i soli. Lagano dodajite mlijeko i miješajte do željene gustoće. Prestanite miješati tek kada više nema grudica od šećera i kada je smjesa potpuno jednolika. Ovisno o tome koliko ste brašna stavili, možete dodavati još mlijeka ako je potrebno. Dodajte ulje postepeno i miješajte dok se smjesa ne ujedini. Ostavite da odstoji barem dva sata i nakon toga pecite u tavi za palačinke. Priprema će trajati 10ak minuta. Nakon što ih ispečete možete ih začiniti i ukrasiti po želji - različitim džemovima, medom, javorovim sirupom, otopljenom čokoladom,...
Ove palačinke možete pripremati i kao vegetarijansko jelo uz integralno brašno i sojino mlijeko.
Trikovi za najbolje palačinke
Ukus u palačinke se razlikuje, no većina voli da su mekane, tanke i da nisu previše masne. Ove trikove za najfinije palačinke pronašli smo na Finirecepti.net.
1. Mekoća palačinki ovisi o tekućini s kojom ste radili smjesu. Ako dio mlijeka zamijenite s vodom one će biti nešto laganije. Ako želite čvršće palačinke možete koristiti gaziranu vodu, čak i pivo.
2. Debljina palačinki ponovno ovisi o vrsti smjese. Ako palačinke radite s praškom za pecivo dobit ćete debele, američke palačinke od oko centimetar i pol. Za tanke palačinke koristite tavu s neprijanjajućom podlogom uz par kapi ulja. Tekućinu kružnim pokretima rasporedite na cijelu površinu, a nožem za palačinke ju odvajajte nakon minutu do dvije. Okrenite ju, malo pričekajte i gotova je.
3. Ako volite slatke palačinke, odličan trik je dodavanje vanilin šećera u osnovnu smjesu. Dobit ćete finu aromu vanilije ali neće ih previše zasladiti. Ako stavite previše šećera u tijesto biti će teže peći palačinke. Osim vanilije možete dodati i limunovu koricu kako bi vaše palačinke bile posebne.
4. Kako bi najbolje regulirali količinu masnoće na kojoj pečete palačinke, koristite kist kojim ćete raspoređivati ulje po tavi. Možete koristiti silikonske kistove i vrlo jednostavno njime rukovati po tavi. Ako u kuhinji nemate kist, možete namastiti jedan papirnati ručnik i njime premazati dno tave ravnomjerno.
5. Masnoću u tijestima dobro neutralizira alkohol, ali mala količina. Za palačinke možete koristiti malo ruma - osim što se manje osjeća masnoća, njegova aroma će palačinke učiniti još finijima.
Dobar tek!