Kada je riječ o brzoj hrani, svi imaju neko mišljenje. Neki su gorljivi protivnici, dok većina ne može odoljeti miomirisima koji se šire iz restorana brze hrane. Ovo su neke činjenice o njima koje vam nitko neće reći, a znatno utječu na kvalitetu hrane. Evo kako iz takvih restorana izvući najbolje.
Najbolje vrijeme za fast food
Savršeno vrijeme za odlazak na mjesto brze hrane je tijekom tzv. "zauzetih sati" (vrijeme između 11 i 13 h te od 18 do 20 h). Tada nije lako dobiti stol, ali ovo je vrijeme kada se poslužuje svježa hrana.
Budite sigurni da jedete svjež pomfrit
Krumpirići se sole na početku pa ulje u kojemu se prže sadrži jako puno soli. Kako biste dobili pomfrit iz svježeg ulja, naručite ga bez soli. Tako će konobar morati ubaciti novo ulje u fritezu.
Pomfrit zasigurno slovi kao jedna od najnezdravijih namirnica, a osim što sadrži velik broj kalorija, sadrže i velik broj kalija, koji nikako nije dobar za zdravlje vaših bubrega.
Mirisi su dio marketinške strategije
Prolazeći pokraj restorana brze hrane, teško je odoljeti iskušenju mirisa ukusne hrane. To se događa s razlogom. Mnogi restorani nastoje osigurati da miris kuhanja dosegne nosove ljudi na ulici. Neka mjesta namjerno ostavljaju svoja kuhinjska vrata otvorena.
Gazirani sokovi jeftiniji su s razlogom
Ako u restoranu brze hrane naručite ledeni čaj, platit ćete ga više nego da ste naručili Coca-Colu. Na taj način vlasnici stimuliraju narudžbe gaziranih pića jer ona otvaraju tek, a njima ne možete utažiti žeđ i naručivat ćete još i još.
Prženi krumpirići nisu samo krumpir
Legendarni okus brze hrane s krumpirićima postiže se miješanjem oko 20 sastojaka. Krumpir je osnovni, a drugi su neke masti, aditivi i pojačivači okusa, što ovu hranu ne čini potpuno bezopasnom.
Ne idite rano u restoran
Rano ustajanje je dobra stvar, ali ne kada je u pitanju brza hrana. Nemojte ići u fast food restorane odmah nakon otvaranja - djelatnici ujutro čiste kuhinjsku opremu agresivnim kemikalijama koje mogu ostati na kuhinjskim strojevima i radnim plohama te idu ravno na vašu hranu.
Fast food kaloričniji nego ikad prije
Danas su se porcije vaše omiljene hrane povećale, pa tako i količina kalorija u njima. Na primjer, cheeseburger sadrži 75 % više kalorija u usporedbi s "prethodnikom" iz 1980-ih. Pomfrit je prije 20 godina bio dva puta manje kaloričan nego danas. Pizza je stekla čak 70 % više kalorija.
Ukusnije je jesti rukama
Znate li zašto nema vilica i noževa u fast food restoranima? Jedan od mogućih odgovora je da kada ljudi jedu golim rukama, dobivaju više zadovoljstva i, kao rezultat, jedu više.
Slavine za pića su ekstremno prljave
Jedan je od glavnih razloga to što ih je teško oprati. Zamislite koliko bakterija, klica i plijesni ima na njima. Slatko okruženje čini vrlo dobre uvjete za ove "stanovnike", piše Bright Side.