Iako se jogurt i šalica kave čine dobrim izborom za doručak, dugoročno ne rade ništa dobro za vaše zdravlje i nalet energije. No, neke namirnice nikada ne bismo trebali jesti na prazan želudac jer ga time samo mučimo.
Evo koje su to:
Peciva, pite i pogače
Većina ovih slasnih, ali prilično ne zdravih namirnica sadrži kvasac koji iritira crijevnu floru i može izazvati nadutost.
Slatkiši
Deserte i slatko ostavite za kasnije. Šećer podiže razinu inzulina što opterećuje gušteraću koja se tek probudila. Ovakva praksa često dovodi do pojave dijabetesa.
Jogurt i ostali fermentirani mliječni proizvodi
Ako jogurt pojedete na prazan želudac, tada klorovodična kiselina iz želuca ubija bakterije mliječne kiseline koje su dobre za organizam.
Kruške
Sirova vlakna iz krušaka mogu iritirati osjetljivu sluznicu praznoga želuca.
Rajčice
Sadrže taničnu kiselinu koja povećava kiselost želuca.
Krastavci i ostalo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je aminokiselinama koje na prazan želudac mogu izazvati žgaravicu, nadutost i bolove u trbuhu.
Banane
Ako vam je banana prva jutarnja hrana, ovo će dovesti do naglog povećanja razine magnezija u organizmu, što može oštetiti srce.
Začini
Jaki začini poput currya ili chillija mogu oštetiti crijevnu sluznicu i povećati razinu kiseline u želucu.
Hladna gazirana pića
Također nepovoljno djeluju na sluznicu crijeva i smanjuju dotok krvi u želudac. Posljedica je spora probava.
Citrusi
Bogato je voćnim kiselinama koje na prazan želudac također izazivaju žgaravicu i povećavaju rizik od gastritisa.
A što biste trebali jesti?
Zobenu kašu
Stvara zaštitni filter oko sluznice želuca koji sprječava da klorovodična kiselina ošteti želučane zidove. Zob također sadrži topiva vlakna koja smanjuju kolesterol.
Heljdu
Heljda je poznata po tome da povoljno utječe na crijevnu floru i organizam općenito. Nježno stimulira probavu te je odličan izbor proteina, željeza i vitamina.
Palenta
Smanjuje toksine i pomaže pri izbacivanju teških metala iz organizma, smiruje crijevnu floru i daje osjećaj sitosti na duže vrijeme.
Pšenične klice
Dvije žlice pšeničnih klica osigurava čak 15 % od dnevne preporučene količine vitamina E i folne kiseline.
Jaja
Dobar su izbor za doručak kod onih koji žele smršaviti jer daju osjećaj sitosti i zbog njih nećete dobiti potrebu pojesti bilo što.
Lubenica
Pepuna je vode koja neće naštetiti praznom želucu, a osim toga je blago za oči i srce zbog velike količine likopena.
Borovnice
Redovita konzumacija borovnica poboljšava memoriju, regulira krvni tlak i rad metabolizma. A pogotovo ako ih jedete za doručak.
Kruh od cjelovitih žitarica
Ne trebate izbjegavati ugljikohidrate jer su potrebni vašem organizmu, no samo ako se radi o 'dobrim' ugljikohidratima.
Orašasti plodovi
Ako ih jedete za doručak, općenito ćete poboljšati stanje organizma i normalizirati pH faktor u želucu.
Med
Med je prirodni antibiotik i smanjuje upale u tijelu, a osim toga daje energiju, poboljšava aktivnost mozga i proizvodnju hormona sreće, serotonina.