Ovo je kompletan popis namirnica koje je dobro jesti za doručak, a tu su i one koje trebate izbjegavati

Image
Foto: Thinkstock, Magone

Ako želite maksimalno iskoristiti i jutro i ostatak dana

31.10.2016.
8:23
Thinkstock, Magone
VOYO logo

Iako se jogurt i šalica kave čine dobrim izborom za doručak, dugoročno ne rade ništa dobro za vaše zdravlje i nalet energije. No, neke namirnice nikada ne bismo trebali jesti na prazan želudac jer ga time samo mučimo.

Evo koje su to:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peciva, pite i pogače

Većina ovih slasnih, ali prilično ne zdravih namirnica sadrži kvasac koji iritira crijevnu floru i može izazvati nadutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatkiši

Deserte i slatko ostavite za kasnije. Šećer podiže razinu inzulina što opterećuje gušteraću koja se tek probudila. Ovakva praksa često dovodi do pojave dijabetesa.

Jogurt i ostali fermentirani mliječni proizvodi

Ako jogurt pojedete na prazan želudac, tada klorovodična kiselina iz želuca ubija bakterije mliječne kiseline koje su dobre za organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruške

Sirova vlakna iz krušaka mogu iritirati osjetljivu sluznicu praznoga želuca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rajčice

Sadrže taničnu kiselinu koja povećava kiselost želuca.

Krastavci i ostalo zeleno povrće

Sirovo povrće bogato je aminokiselinama koje na prazan želudac mogu izazvati žgaravicu, nadutost i bolove u trbuhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banane

Ako vam je banana prva jutarnja hrana, ovo će dovesti do naglog povećanja razine magnezija u organizmu, što može oštetiti srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začini

Jaki začini poput currya ili chillija mogu oštetiti crijevnu sluznicu i povećati razinu kiseline u želucu.

Hladna gazirana pića

Također nepovoljno djeluju na sluznicu crijeva i smanjuju dotok krvi u želudac. Posljedica je spora probava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citrusi

Bogato je voćnim kiselinama koje na prazan želudac također izazivaju žgaravicu i povećavaju rizik od gastritisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što biste trebali jesti?

Zobenu kašu

Stvara zaštitni filter oko sluznice želuca koji sprječava da klorovodična kiselina ošteti želučane zidove. Zob također sadrži topiva vlakna koja smanjuju kolesterol.

Heljdu

Heljda je poznata po tome da povoljno utječe na crijevnu floru i organizam općenito. Nježno stimulira probavu te je odličan izbor proteina, željeza i vitamina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palenta

Smanjuje toksine i pomaže pri izbacivanju teških metala iz organizma, smiruje crijevnu floru i daje osjećaj sitosti na duže vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pšenične klice

Dvije žlice pšeničnih klica osigurava čak 15 % od dnevne preporučene količine vitamina E i folne kiseline.

Jaja

Dobar su izbor za doručak kod onih koji žele smršaviti jer daju osjećaj sitosti i zbog njih nećete dobiti potrebu pojesti bilo što.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lubenica

Pepuna je vode koja neće naštetiti praznom želucu, a osim toga je blago za oči i srce zbog velike količine likopena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borovnice

Redovita konzumacija borovnica poboljšava memoriju, regulira krvni tlak i rad metabolizma. A pogotovo ako ih jedete za doručak.

Kruh od cjelovitih žitarica

Ne trebate izbjegavati ugljikohidrate jer su potrebni vašem organizmu, no samo ako se radi o 'dobrim' ugljikohidratima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orašasti plodovi

Ako ih jedete za doručak, općenito ćete poboljšati stanje organizma i normalizirati pH faktor u želucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Med

Med je prirodni antibiotik i smanjuje upale u tijelu, a osim toga daje energiju, poboljšava aktivnost mozga i proizvodnju hormona sreće, serotonina.

bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo