Bilo da se radi o čaši vina, otmjenom koktelu ili hladnom pivu, popiti piće prije jela uobičajena je praksa kada izađete npr. na večeru s prijateljima ili obiteljski ručak. No alkohol i žestoka pića mogu negativno utjecati na nepce, do te mjere da bi jedno ili dva pića prije večere mogli uništiti okus hrane, upozoravaju stručnjaci.
Kada su u pitanju žestoka pića to se odnosi na destilirana alkoholna pića poput votke, viskija, ruma ili burbona. Ona sadrže visok udio alkohola, često između 40 i 50 posto. U suprotnosti su s fermentiranim alkoholnim pićima, poput vina, piva, jabukovače i sakea, koji često imaju niži udio alkohola, manji od 15 posto. Viši udio alkohola u piću može izazvati gubitak osjeta okusa.
''Budući da blokira proteine potrebne za stvaranje sline u ustima, žestoka pića mogu dehidrirati stanične stijenke u vašim ustima'', kaže Cody Bridges, voditelj restorana u odmaralištu Massanutten u Virginiji.
Takva pića mogu imati i umrtvljujući učinak, upozorava Sam Favata, direktor pića za Olamaie u teksaškom Austinu. ''Taj privremeni umrtvljujući učinak može smanjiti sposobnost raspoznavanja kompleksnijih okusa kao i arome u vinu ako ga pijete uz večeru. Jaka pića mogu promijeniti percepciju kiselosti i slatkoće u vinima, što dovodi do manje uravnoteženog iskustva okusa'', prenosi Mirror.
U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati žestoka alkoholna pića ako želite uživati u obroku i držati se pića s niskim udjelom alkohola za bolje iskustvo, savjetuju stručnjaci.
''Osobno bih izbjegavao bilo koji koktel koji sadrži jaka alkoholna pića, poput Manhattana ili martinija'', kaže Billy Turner koji radi u Kimpton Shane hotelu u Atlanti. Dok je Cyrus Shultz stručnjak za pića iz kalifornijskog restorana s Michelinovom zvjezdicom dodao ''Općenito bih rezervirao koktele s više šećera za kasnije tijekom obroka. Slatko piće može obložiti stijenke u vašim ustima, a ako je nakon toga piće suše, može biti gorčeg okusa''.
Isti savjet ponavlja i Mari Coyle, potpredsjednica za vinarstva tvrtke Foley Family Wines i vinarka u Chateau St. Jeanu u Kaliforniji. ''Kokteli s jakim okusom ili oni slađi mogu preopteretiti nepce i otežati procjenu okusa jela''.
Billy Turner slaže se s dobitnikom nagrade Michelin iz Chicaga, Alexom Ringom, koji je rekao da je važnije uzeti u obzir kvalitetu nego samo piće. ''Kao i većina stvari, svodi se na umjerenost. Sve što popijete imat će učinak na okus, stoga samo umjereno. Nakon večere možete uživati u odličnom viskiju ili konjaku.''
''Uz to jaka alkoholna pića smanjit će vaš apetit, a blaža će ga pojačati'', dodaje.
''Ako ste večeru počeli s koktelima, preporučujem da nastavite s vinom i nečim laganim i osvježavajućim. Bijelo vino poput sauvignona ili svijetlo crveno poput pinota može biti nježno za nepce. Pjenušci ili roséi također su izvrsne opcije za prijelaz s koktela na večeru'', zaključuje Favata.
POGLEDAJTE VIDEO Čuva srce, mozak, vid. Ova riba je najzdravija, a nekad je bila sirotinjska hrana: 'To se promijenilo!'