Kad je rok trajanja hrane u pitanju, nipošto se ne smije gledati jednako ljeti i zimi. U ljetnim mjesecima zbog porasta temperature nepravilno čuvanje hrane skraćuje njen rok trajanja i bitno utječe na njenu sigurnost i kvalitetu, pa se tada povećava i rizik od trovanja njome. Salmonela je najsnažnija upravo za velikih vrućina, a može se naći u hrani životinjskog podrijetla. Stoga valja dobro paziti prije konzumacije takvih proizvoda. Pa, koliko određene vrste mesa uistinu smijete držati u hladnjiku prije no što ih pojedete?
Sirova perad
Suprotno uvjerenjima, sirovo meso peradi traje tek dan do dva na temperaturi od četiri stupnja ili manje, ali čak do godinu dana smije stajati u zamrzivaču (na temperaturi od -18 ili manje). Kuhana perad može nešto dulje stajati u hladnjaku, ali je nemojte zamrzavati na dulje od 2 - 6 mjeseci.
Crveno meso i svinjetina
Svinjetina
Maksimalno pet dana smije stajati u hladnjaku te 4 - 12 mjeseci u zamrzivaču. Ostatci od ručka sa svinjetinom potrajat će 3 - 4 dana u hladnjaku odnosno 2 - 6 mjeseci u dubokom zamrzavanju.
Mljeveno meso
Mljevenu govedinu, teletinu, svinjetinu ili perad u hladnjaku smijete držati tek jedan do dva dana, dok će u zamrzivaču potrajati 3 - 4 mjeseca.
Naresci i hrenovke
Prije otvaranja, hladne nareske smijete bez problema čuvati dva tjedna u hladnjaku, ali ih onda trebate pojesti u roku od 3 - 5 dana. Hrenovke mogu izdržati koji dan više. U zamrzivaču nareske nemojte držati dulje od dva mjeseca.
Slanina i kobasice
Slanina je sigurna za jelo do tjedan danau hladnjaku, ali zato sirove kobasice trebate pojesti unutar dva dana. Oboje smijete zamrznuti na mjesec dana, a neke će kobasice izdržati i dvostruko dulje.