OPREZNO S MESOM LJETI! /

Šokirat ćete se koliko koja vrsta zapravo smije stajati u hladnjaku kad je vani vruće

Image
Foto: Getty

Pravila su znatno drugačija po vrućinama i to imajte na umu da se ne biste zarazili

2.7.2018.
19:57
Getty
VOYO logo

Kad je rok trajanja hrane u pitanju, nipošto se ne smije gledati jednako ljeti i zimi. U ljetnim mjesecima zbog porasta temperature nepravilno čuvanje hrane skraćuje njen rok trajanja i bitno utječe na njenu sigurnost i kvalitetu, pa se tada povećava i rizik od trovanja njome. Salmonela je najsnažnija upravo za velikih vrućina, a može se naći u hrani životinjskog podrijetla. Stoga valja dobro paziti prije konzumacije takvih proizvoda. Pa, koliko određene vrste mesa uistinu smijete držati u hladnjiku prije no što ih pojedete?

Sirova perad

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Davor Puklavec

Suprotno uvjerenjima, sirovo meso peradi traje tek dan do dva na temperaturi od četiri stupnja ili manje, ali čak do godinu dana smije stajati u zamrzivaču (na temperaturi od -18 ili manje). Kuhana perad može nešto dulje stajati u hladnjaku, ali je nemojte zamrzavati na dulje od 2 - 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveno meso i svinjetina

Image
Foto: Thinkstock, La_vanda

Svinjetina

Maksimalno pet dana smije stajati u hladnjaku te 4 - 12 mjeseci u zamrzivaču. Ostatci od ručka sa svinjetinom potrajat će 3 - 4 dana u hladnjaku odnosno 2 - 6 mjeseci u dubokom zamrzavanju.

Image
5 POGREŠAKA KOJE RADITE U KUHINJI: /

Zbog neznanja ugrožavate svoje i zdravlje ukućana, a to se lako može spriječiti

Image
5 POGREŠAKA KOJE RADITE U KUHINJI: /

Zbog neznanja ugrožavate svoje i zdravlje ukućana, a to se lako može spriječiti

Mljeveno meso

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija

Mljevenu govedinu, teletinu, svinjetinu ili perad u hladnjaku smijete držati tek jedan do dva dana, dok će u zamrzivaču potrajati 3 - 4 mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naresci i hrenovke

Image

Prije otvaranja, hladne nareske smijete bez problema čuvati dva tjedna u hladnjaku, ali ih onda trebate pojesti u roku od 3 - 5 dana. Hrenovke mogu izdržati koji dan više. U zamrzivaču nareske nemojte držati dulje od dva mjeseca.

Slanina i kobasice

Image
Foto: Thinkstock, Riccardo_Mojana

Slanina je sigurna za jelo do tjedan danau hladnjaku, ali zato sirove kobasice trebate pojesti unutar dva dana. Oboje smijete zamrznuti na mjesec dana, a neke će kobasice izdržati i dvostruko dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo