Izdano je upozorenje da ljudi pripaze kod konzumacije salate i drugog povrća jer možda nisu sigurni za jelo. Parazit cryptosporidium i bakterija E. coli uzrok su zabrinutosti trovanja nakon što su pronađeni u hrani, piše Mirror.
Istraživači su pronašli cryptosporidium na povrću koje je bilo spremno za konzumaciju u supermarketima u Kentu, a više od 250 ljudi je dobilo E. coli za koju se smatra da je prenesena iz zelene salate.
Raširena epidemija parazita
Prema Agenciji za standarde hrane, kupci bi uvijek trebali oprati proizvode poput voća i povrća vodom prije jela kako bi bili sigurni da su čisti. "Trebali biste ih prati pod mlazom vode ili u zdjeli svježe vode, pazeći da im trljate površinu pod vodom. Savjetujemo da prvo počnete s onima koji su najmanje zaprljani te da ih na kraju isperete. Guljenje povrća također može ukloniti više bakterija, tako da je ovo dodatni korak koji možete poduzeti prije nego što pojedete sirovo povrće."
Kriptosporidijum je vrlo zarazan parazit zbog kojega dolazi do povraćanja i proljeva. Istraživači sa Sveučilišta u Kentu ispitali su 36 uzoraka povrća gotovog za konzumaciju iz različitih supermarketa između svibnja i srpnja 2023. Dok 12 od njih nije zadovoljilo standarde za uključivanje u istraživanje, od preostalih 24, čak je 58 posto bilo pozitivno na kriptosporidijum. Od sveukupno četiri, gotovo jedna od pet vrećica rezultirale su sličnošću s parazitom koji je glavni uzročnik infekcije kriptosporidioze.
E. coli je inače bezopasna bakterija koja se nalazi u crijevima ljudi i životinja. Međutim, od nje se mogu ozbiljno razboljeti ranjivije osobe, uključujući starije, malu djecu ili one s oslabljenim imunosnim sustavom.
Najnoviji podaci za trenutnu epidemiju pokazuju da je od kraja svibnja bilo 256 potvrđenih pacijenata koji su se zarazili E. coli (STEC) O145 koja proizvodi Shiga toksin. Zbog toga je najmanje 86 osoba primljeno u bolnicu.
Kako pravilno oprati povrće?
Richard Price, vlasnik Brit Superstorea, objasnio je kako pravilno oprati zelenu salatu kako biste bili sigurni da nema bakterija kao što je E.coli i kako provjeriti je li hrana sigurna za jelo. Rekao je: "Nevjerojatno je važno temeljito oprati salatu kako bi se spriječilo gutanje štetnih bakterija iz tla koje mogu kontaminirati voće i povrće i dovesti do bolesti koje se prenose hranom."
Richardova četiri koraka za pranje zelene salate
- Operite ruke sapunom 20 sekundi prije rukovanja s bilo kojim proizvodom.
- Napunite sudoper hladnom vodom do otprilike dvije trećine i dodajte 3 ili 4 žlice sode bikarbone u hladnu vodu.
- Potopite zelenu salatu u vodu sa sodom bikarbonom oko 12-15 minuta. Stavite glavicu salate u vodu kako biste bili sigurni da je potpuno uronjena.
- Izvadite proizvod iz vode i ostavite ga da se temeljito osuši prije jela. Kako biste upili svu vlagu, pokušajte staviti listove u slojeve između kuhinjskih ubrusa ili krpa.
"Iako ne možete vidjeti E.Coli na proizvodima, najbolji način da spriječite kontaminaciju je prakticiranje sigurnog rukovanja hranom na dnevnoj bazi. Osigurajte da je meso pravilno kuhano i temeljito operite voće i povrće prije jela", dodao je.
POGLEDAJTE VIDEO: E.coli stigla s njemačke farme