Slučajevi infekcije bakterijom E. coli prijavljeni su diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a zbog bakterije koja uzrokuje proljev značajan dio zaraženih je bio toliko bolestan da im je bila potrebna bolnička njega.
Iz Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) rekli su da vjeruju kako su slučajevi povezani s, još nepoznatim, "nacionalno distribuiranim prehrambenim artiklom" ili "višestrukim prehrambenim artiklima". Ukupno 113 slučajeva zabilježeno je između 25. svibnja i 4. lipnja, ali očekuje se da će ta brojka rasti kako više slučajeva izlazi na vidjelo.
Koji su simptomi infekcije E. coli?
Sadašnju epidemiju uzrokuje E. coli 0145 (STEC) koja proizvodi Shiga toksin.
Simptomi infekcije variraju od blagog do krvavog proljeva, kaže UKHSA. Povraćanje, groznica i grčevi u želucu drugi su znakovi infekcije. Međutim, ove simptome mogu uzrokovati razni kukci, uključujući norovirus.
U teškim slučajevima, kukac može uzrokovati hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), po život opasno stanje koje može dovesti do zatajenja bubrega, što uglavnom pogađa djecu.
Odrasli mogu razviti slično stanje koje se naziva trombotička trombocitopenična purpura (TTP), što je rijedak, za život opasan poremećaj krvi. Djeca, starije osobe i osobe s narušenim imunosnim sustavom najviše su izloženi riziku od razvoja teške bolesti.
Koliko dugo traje infekcija?
Većina oboljelih od te bolesti ozdravit će unutar tjedan dana, iako simptomi mogu trajati i do dva tjedna. Zaraženim se osobama savjetuje da piju puno tekućine jer simptomi poput povraćanja i proljeva mogu dovesti do dehidracije.
Zdravstveni službenici kažu da se uzimanje antibiotika i lijekova protiv proljeva općenito ne preporučuje za E. coli. To je zbog potencijala povećanja rizika od komplikacija kao što je HUS, budući da djelovanje lijekova na bakterije može uzrokovati nakupljanje toksina.
Svima koji imaju simptome E. coli preporučuje se da ostanu kod kuće do 48 sati nakon što prestanu povraćati ili imaju proljev kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije na druge.
Osobe koje poslužuju hranu, zdravstveni su radnici ili idu u vrtić ili jaslice, posebno su izložene riziku od širenja zaraze na druge. Oni bi trebali biti testirani na E. coli prije povratka na posao ili u školu.
Od koje hrane se možete dobiti E. coli?
E. coli 0145 (STEC) se primarno širi konzumiranjem kontaminirane hrane, kao što je nepropisno oprano ili pripremljeno sirovo povrće, sir i nedovoljno kuhano mljeveno meso. Takva hrana predstavlja opasnost od STEC kontaminacije jer bakterije mogu lako prijeći sa zaraženih radnih površina ili sa zaraženih ljudi koji pripremaju hranu, a nisu pravilno oprali ruke. Zbog toga je važno pravilno skuhati mljeveno meso poput hamburgera i temeljito oprati svu salatu i povrće kako biste uklonili eventualne tragove životinja prije konzumacije.
Također se savjetuje da ljudi osiguraju da im je temperatura u hladnjaku ispod četiri stupnja jer to može usporiti rast bakterija.
U nedavnom prethodnom širenju E.coli, pacijenti su prijavili da su jeli ribani tvrdi sir prije nego što su se razboljeli. To se može dogoditi ako se mlijeko kontaminira fekalnim tvarima i preživi ili raste tijekom procesa proizvodnje sira. Nepasterizirani sirevi, gdje se mlijeko koje se koristi za proizvodnju mliječnih proizvoda ne zagrijava na temperaturi koja ubija bakterije, imaju veći rizik od kontaminacije.
E.coli se također može prenijeti izravnim dodirivanjem zaraženih životinja, kao i izravnim kontaktom s bolesnim ljudima, primjerice kada se o njima brine. Također se može širiti putem kontaminirane vode, bilo ispijanjem zaraženih zaliha ili slučajnim gutanjem vode tijekom plivanja.
Ovaj se rizik može smanjiti prokuhavanjem vode za piće za koju se sumnja da nije sigurna, izbjegavanjem kupanja u vodi koja bi mogla biti kontaminirana, piše Daily Mail.
POGLEDAJTE VIDEO: E.coli stigla s njemačke farme