Svi volimo piti kavu na poslu; tijekom rada ili pod pauzom, svejedno je. Šalicu najčešće operemo u čajnoj kuhinji ili u wc-u, ali takvo čišćenje radi više štete nego koristi.
Charles Gerba, profesor makrobiologije okoliša na Sveučilištu u Arizoni, kaže da biste što češće trebali šalicu nositi doma i tamo je temeljito oprati. Čak 90 % uredskih šalica, kaže Gerba, vrli najrazličitijim bakterijama, a 20 % njih nosi fekalne bakterije.
Uzrok ovoga je neadekvatno čišćenje šalica na poslu zajedničkom spužvicom koju dotiče puno ljudi, a ne zna se gdje su im sve ruke bile i jesu li čiste. Neki ljudi čak šalicu samo isperu vodom.
Kako vaša šalica ne bi postala leglo bakterija, Gerba preporučuje da šalicu operete kod kuće u perilici posuđa ili je kratko iskuhate u loncu kipuće vode. Visoka temperatura ubija bakterije.
Ako je ni pod kojim slučajem ne možete odnijeti doma, barem je svakodnevno temeljito operite vrućom vodom i deterdžentom za posuđe te je obrišite papirnatim ručnikom.