Otprije je poznato da je konzumiranje manjih količina mesa dobro za zdravlje pojedinca, ali i za planet na kojem živimo, a čini se da sve više ljudi svjesno smanjuje količinu mesa u prehrani, piše Independent.
Nakon uspona i blagog pada sirove prehrane fleksitarijanizam izgleda kao dobra alternativa vegetarijanstvu i veganstvu (tzv. polu-vegeterijanstvo). Riječ je o prehrani koja se pretežno temelji na unosu biljaka, uz povremenu konzumaciju malih količina mesa.
Meso samo vikednom i nakon 6 popodne
Kao fleksitarijanac možete jesti meso vikendom, kada jedete vani ili nakon šest popodne, a određujete to prema tome što vama najviše odgovara.
Fleksitarijanizam se pojavio kao posljedica razvoja društvene svijesti o etičkim pitanjima vezanim za konzumiranje mesa i zaštiti okoliša.
Naravno, ovaj način prehrane nije nov, ali je sve popularniji, djelimično zahvaljujući Richardu Bransonu, Emmi Thompson i Jamieju Oliveru koji su podržali kampanju Bezmesni ponedjeljak (Meat-Free Monday) koju su 2009. pokrenuli Paul, Mary i Stella McCartney potičući građane da se odluče za bezmesne obroke.
"Bezmesni ponedjeljak je najbolji izgovor da se usredotočite na nevjerojatnu raznolikost povrća i preukusna jela koja možete od njega napraviti", rekao je Jamie Oliver.
Kvinoja i kokos će biti sve popularniji
Istraživanja su pokazala da smanjenje unosa mesa u organizam ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od dijabetesa, raka i srčanih bolesti, a fleksitarijanizam daje ljudima mogućnost poboljšanja vlastitog zdravlja bez odustajanja od hamburgera i mesnih proizvoda.
Uz porast etičkog i održivog života sve više je ljudi koji žele napraviti planet boljim mjestom za život. Neke organizacije procjenjuju da sektor stočarstva može biti odgovoran za čak 51 posto globalne emisije stakleničkih plinova.
Zbog toga je mnogima idealno rješenje fleksitarijanizam, a američki lanac zdrave hrane Whole Foods smatra da će 2017. godine većina ljudi pratiti upravo ovaj trend.
Stručnjaci također vjeruju da će tjestenine bez brašna (proizvedene na primjer od pseudožitarice poput kvinoje), kao i kokosov šećer i brašno, ubuduće biti sve popularniji.