Jedna od najjednostavnijih metoda pripreme jaja svakako je kuhanje u vodi. No, vjerovali ili ne, i s time se može pogriješiti. Ova ekspertica za hranu otkrila je da prilikom kuhanja jaja svi radimo istu pogrešku.
Jaje se uopće ne bi trebalo kuhati?!
Spisateljica M.F.K Fisher još je 1942. u svojoj knjizi "Kako skuhati vuka" cijelo jedno poglavlje posvetila tomu kako napraviti savršeno jaje. Smatra da tvrdo kuhano jaje - uopće ne bi trebalo kuhati.
"Ako jaje ubacimo u uzavrelu vodu, bjelanjak uz koru će se odmah skuhati, ali će žumanjku trebati više vremena, a tajna je u tome da se oba dijela trebaju kuhati istovremeno", piše u knjizi.
Njezine metode ipak imaju manu
Kao rješenje za taj problem Fisher navodi dvije alternative. Prva je da se jaje najprije stavi pod hladni mlaz vode, a zatim u uzavrelu vodu, kako bi se spriječilo njegovo pucanje, Druga je metoda da se jaje stavi u lonac ispunjen hladnom vodom i da se izvadi odmah čim se pojave prvi mjehurići kada voda zavrije.
Fisher je u svojoj knjizi priznala da njezine metode ipak imaju manu, a to je da se ljuska jaja teže ljušti nakon primjene ovih tehnika, prenosi Mirror.