PRIRODAN LIJEK / Nevenova mast dobra je za brojne tegobe, a profesor nam je otkrio domaći recept

Image
Foto: shutterstock

Stariji ljudi prenosili su svoja pozitivna iskustva s nevenovom masti kroz generacije, koja je sa svojim dokazanim učinkom bila pouzdana alternativa kod liječenja kožnih problema, a mi imamo recept

Pola Križevac

Pola Križevac

Novinarka rubrike Magazin koja se dugi niz godina bavi lifestyle temama, a najviše voli intervjue.

25.6.2024.
15:07
shutterstock
VOYO logo

Neven (Calendula officinalis) popularna je ljekovita biljka koja se naziva i "biljkom sunca", s obzirom na cvjetanje cvjetova nevena ujutro. Od davnina je cijenjen u narodnoj medicini. Stari Grci i Rimljani koristili su ga kao ljekovitu biljku, a u srednjem vijeku bio je važan sastojak recepata mnogih travara. Njegova primjena prenosi se generacijama, posebno među starijim ljudima koji su prepoznali njegovu vrijednost u prirodnom liječenju.

Sve se više okrećemo prirodnim lijekovima i tradicionalnoj medicini pa tako nevenov cvijet i nevenova mast doživljavaju svoj zasluženi povratak. Njihova učinkovitost, svestranost i prirodni sastojci čine ih idealnim izborom za njegu kože i liječenje različitih kožnih problema. Dok moderni svijet traži prirodne i sigurne proizvode, nevenova mast i dalje ostaje omiljena među korisnicima svih generacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako izgleda neven i kada se bere?

Neven se ubraja u biljke koje pomažu kod raka ili čireva. Može se pronaći u mnogim vrtovima na selu, na strminama, ali i na poljima. Ova ljekovita biljka može doseći visinu od 30 do 60 cm, cvjetna glavica mu je žuta ili narančasto-žuta, stabljike i listovi su sočni, na dodir ljepljivi. Cvijet nevena ima visoke razine karotenoida, a neki od drugih karotenoida nalaze se u laticama, peludi i stabljici.

U narodnoj medicini se sakupljaju i koriste cvjetovi, stabljike i listovi. Bere se po jakom suncu jer je tada njegova ljekovitost najjača. Svježi se u vrtu može brati sve do kasne jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven je jednostavan za uzgoj i ne zahtijeva posebne uvjete. Preferira sunčane položaje i dobro drenirano tlo. Danas se uzgaja diljem svijeta zbog svojih ljekovitih svojstava. Cvjeta tijekom cijelog ljeta, a sjemenke se mogu sakupiti za sljedeću sezonu.

Image
Foto: Shutterstock

Ljekovitost nevena

Kemijski sastojci nevena su flavonoidi, triterpenoidi, glikozidi, saponini, karotenoidi, hlapljiva ulja, aminokiseline, steroidi, sterole i kinine, koji daju višestruke biološke učinke poput protuupalnih, antikancerogenih, antihelmintičkih, antidijabetičkih, zacjeljujućih rana, hepatoprotektivnih i antioksidativnih aktivnosti. Osim toga, koristi se u slučajevima određenih opeklina te gastrointestinalnih, ginekoloških, očnih i kožnih oboljenja. Kao važna biljka u tradicionalnoj medicini našla je primjenu u prehrambenoj industriji kao i u farmaceutskoj industriji zahvaljujući prisutnosti sekundarnih metabolita u biljci. Neven se često koristi u homeopatskoj medicini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAD JE SEZONA /

Profesor za Net.hr otkrio svoje čuvene recepte za dvije vrste domaćeg soka od bazge

Image
SAD JE SEZONA /

Profesor za Net.hr otkrio svoje čuvene recepte za dvije vrste domaćeg soka od bazge

Ova tradicionalna biljka već se dugo koristi za liječenje manjih opeklina, rana i kožnih problema. Koristi se za tinkturu nevena i mast, a može se piti i kao čaj. Osušene cvjetne glavice ili osušeni cvjetovi biljne su komponente koje se koriste u medicini i kozmetici. Smatra se sigurnim lijekom s obzirom na njegov terapijski potencijal uz pravilnu dozu i druge farmakološke indikacije. Neke toksikološke studije čak su dokazale sigurnost akutne i subakutne primjene nevena u smislu biokemijskih i fizičkih parametara. Čaj od nevena može pomoći kod probavnih tegoba, kao što su čirevi i gastritis.

Postoje ohrabrujući nalazi o potencijalnoj upotrebi nevena u liječenju raka, osobito u prevenciji raka i palijativnoj skrbi za oboljele od raka, piše National Library of Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za nevenovu mast

Austrijska spisateljica i travarka Maria Treben je u svojoj knjizi "Zdravlje iz Božje ljekarne" navela da nevenova mast pomaže kod proširenih vena, upale vena, otvorenih čireva na venama, ozeblina i rana od opekotina, gljivičnih oboljenja nogu, a s nevenom masti se može mazati i rana nakon operacije pa je tako istaknula da je mast koristila pacijentica koja je imala rak dojke te je mazala ranu nakon operacije nakon čega joj je rana bolje zarasla od ostalih pacijentica koje je nisu koristile.

Nevenova mast se uspješno koristi za liječenje ekcema, dermatitisa, psorijaze, osipa i akni. Njezina nježna formula pomaže u umirivanju i zacjeljivanju kože. Ubrzava zacjeljivanje manjih rana, ogrebotina i opekotina te smanjuje rizik od infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su industrijski proizvodi bili manje dostupni, prirodni sastojci bili su ključni. Nevenova mast, izrađena od dostupnih i prirodnih sastojaka, bila je povoljna i učinkovita opcija. Profesor Željko Križevac u slobodno vrijeme bere ljekovito bilje i pravi tinkture dugi niz godina, a nama je otkrio svoj recept za domaću nevenovu mast.

Image
Foto: Željko Križevac

Sastojci:

  • 500 g domaće svinjske masti ili medicinskog vazelina
  • 150 g ili dvije pune šake sitno narezanih cvjetova, listova i stabljike nevena
  • 1 mala žličica kamfora u prahu ili kristala

Postupak:

U većoj posudi zagrijte masnoću, dodajte usitnjene dijelove nevena i lagano pržite oko pet minuta (budite oprezni jer se jako pjeni). Zatim smanjite vatru i brzo miješajte drvenom kuhačom. Nakon pet minuta uklonite s vatre, dodajte kamfor da se otopi, ostavite dva dana te ponovno zagrijte smjesu, procijedite i ulijte u posudice. Ostavite da se ohladi i držite na hladnom mjesto do upotrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se koristi vazelin koji se može kupiti u ljekarni, nevenova mast se brzo stvrdne pa se na sobnoj temperaturi ne topi i ne treba je držati u hladnjaku.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrtlarica iz Zagreba na balkonu uzgaja 30-ak vrsta ljekovitog bilja, voća i povrća

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo