Na redditu je pokrenuta rasprava na temu "Kako iskoristiti ostatke hrane". Osoba koja je pokrenula raspravu kaže kako joj se vrlo brzo napuni vrećica za biootpad otkatko je počela češće i zdravije kuhati. Smatra kako veća količina završi u smeđu, zbog guljenja i pranja namirnica, nego njoj u tanjuru.
Razmišljala je o načinina kako bi to mogla izbijeći te je s čitateljima podijelila nekoliko korisnih savjeta, koje vam prenosimo:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Zeleni listovi od mrkve/rotkvice/cikle su predobra baza za pesto. Recept je pet minuta posla: listovi, šaka badema ili oraha, češnjaka koliko želite, soli, papra, maslinovog ulja i sve se to blenda. Može poslužiti i kao namaz od istih sastojaka ako ispadne gušći.
- Ostatak kave iz džezve može se koristiti kao peeling za tijelo i zalijevanje biljaka. Za peeling ostatak kave treba procijediti, malo posušiti i promiješati s nekim hladno prešanim uljem i dodati par kapi eteričnog ulja. Za zalijevanje biljaka samo je potrebno iskrenuti taj talog od kave izravno u zemlju, ali svaka tri dana.
- Ljuske jaja su odlično tekuće gnjojivo za biljke, pogotovo za mlade biljke koje su u najintenzivnijoj fazi rasta jer u ljuskama imaju masu kalcija i fosfora koji su za rast neophodni. Ljuske jaja treba usitniti i držati u staklenci s vodom dva tjedna, nakon toga se može koristiti.
- Kora odnosno tvrdi dijelovi tvrdih sireva isto nisu za bacit. Od njih se može napraviti odličan temeljac za rižota ili juhe, i to tako da se izrežu na manje komade i kuhaju u vodi nekih 45 minuta.
- Koru od jabuke može se posuti cimetom i onda se peče 15-ak minuta na 150 stupnjeva i može se grickati kao grickalica.
- Koru od naranče i limuna može se nasijeći na tanke komadiće i onda se ubace u teglu meda te se med zatim aromatizira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa