Ako svakog dana morate pojesti nešto slatko, da, vi ste ovisnik, a nijedna ovisnost zapravo nije dobra jer je sama po sebi ekstrem.
Čokolada, gumeni bomboni, hamburgeri, pizza, krumpirići... Malo tko može odoljeti ovim stvarima, a kada se to i dogodi, postajemo živčani jer nismo pojeli bar komadić omiljene čokolade.
Zašto neka hrana stvara ovisnost?
Španjolski znanstvenici otkrili su da su za to krivi geni koji utječu na naš izbor hrane, odnosno njihove brojne varijante. Proveli su istraživanje na 188 muškaraca i žena europskog podrijetla koji su trebali odgovori na nekoliko pitanja o svojim prehrambenim navikama, a zatim su proučavali njihove gene.
Veći unos čokolade i veći opseg struka bio je povezan s oksitocinskom varijantom gena, a gen koji je povezan s pretilošću igra ulogu u konzumiranju povrća i vlakana.
"Mnogi ljudi teško mijenjaju svoje prehrambene navike, čak i ako znaju da je to u njihovom najboljem interesu", rekla je voditeljica studije dr. Silvia Berciano. Dodala je da se nada će rezultati ovog istraživanja pomoći u formiranju personaliziranih prehrambenih savjeta kako bi se smanjio rizik za dijabetes, rak i bolesti srca.