Namirnica koju rijetko jedemo, a trebali bismo jer je naprosto magična

Image
Foto: Meal Makeover Moms

Može biti odlična za doručak, ali i glavno jelo

12.9.2016.
16:32
Meal Makeover Moms
VOYO logo

Nosi naziv ”majka žitarica”, jer je prava riznica hranjivih tvari (željezo, fosfor, bakar, mangan, magnezij, vitamini B i E). Uz to, bogata je sa svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini odličnim izvorom bjelančevina za vegetarijance. Sadrži više kalcija od mlijeka i više bjelančevina od mesa.

Preporučuje se osobama koje pate od migrene, a pomaže i u otklanjanju tegoba sa žučnim kamencima i u smanjivanju izlučivanja žuči. Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije (netolerancije na gluten).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je koristiti

Image

U šalicu do dvije vode usuti šalicu kvinoje i pričekati da zakuha. Zatim smanjiti vatru i ostaviti da se lagano kuha oko 15 minuta (sve dok se klica ne odvoji od sjemenke).

Kuhanu quinoju možete dodati salatama, juhama, prilozima, jelima od mesa i povrća, kombinirati je s drugim žitaricama i mahunarkama, a mljevena se upotrebljava i u pripremi kolača, kruha i peciva. Dobro ide uz češnjak i crveni luk, masline, limun i maslinove ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog za zdrav doručak:

Šalicu quinoje prelijte s dvije šalice vode i lagano kuhajte desetak minuta, a zatim dodajte pola šalice tanko narezanih jabuka, žlicu grožđica i prstohvat cimeta. Kuhajte sve dok voda ne ispari i poslužite je s mlijekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo