Nosi naziv ”majka žitarica”, jer je prava riznica hranjivih tvari (željezo, fosfor, bakar, mangan, magnezij, vitamini B i E). Uz to, bogata je sa svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini odličnim izvorom bjelančevina za vegetarijance. Sadrži više kalcija od mlijeka i više bjelančevina od mesa.
Preporučuje se osobama koje pate od migrene, a pomaže i u otklanjanju tegoba sa žučnim kamencima i u smanjivanju izlučivanja žuči. Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije (netolerancije na gluten).
Kako je koristiti
U šalicu do dvije vode usuti šalicu kvinoje i pričekati da zakuha. Zatim smanjiti vatru i ostaviti da se lagano kuha oko 15 minuta (sve dok se klica ne odvoji od sjemenke).
Kuhanu quinoju možete dodati salatama, juhama, prilozima, jelima od mesa i povrća, kombinirati je s drugim žitaricama i mahunarkama, a mljevena se upotrebljava i u pripremi kolača, kruha i peciva. Dobro ide uz češnjak i crveni luk, masline, limun i maslinove ulje.
Prijedlog za zdrav doručak:
Šalicu quinoje prelijte s dvije šalice vode i lagano kuhajte desetak minuta, a zatim dodajte pola šalice tanko narezanih jabuka, žlicu grožđica i prstohvat cimeta. Kuhajte sve dok voda ne ispari i poslužite je s mlijekom.