Namaz humus je jako popularan diljem svijeta zbog bogatog okusa, hranjivosti i niske kalorijske vrijednosti. Pravi se od slanutka koji je veoma zdrav jer ne sadrži kolesterol i zasićene masti. Bogat je proteinima i omiljeno je jelo među vegetarijancima.
Bogat korisnim sastojcima
Slanutak je djelotvoran u spriječavanju nagomilavanja kolesterola u krvnim žilama, a regulira i razinu šećera u krvi. Sadrži i dosta omega-3 masnih kiselina koje su odlične za održavanje srca zdravim.
Uz to, ovo jelo sadrži i željezo, vitamin B6, mangan, bakar, folnu kiselinu i amino kiseline. Možete ga koristiti kao namaz u sendvičima, kao preljev za salatu ili tjesteninu ili umak za sirovo povrće i prilog glavnim jelima.
Evo recepta za humus slavnog Jamieja Olivera
Sastojci
800 gr slanutka, 4 žličice paste od sezama, 2 češnja češnjaka, 1 žličica morske soli, 6 žlica hladno prešanog maslinovog ulja, 3 žlice soka od limuna, paprika i peršin (po izboru).
Priprema
Poptpite slanutaku vodu i ostavite ih preko noći, a sljedećeg dana ga kuhajte oko sat vremena. Kad se shuka, ubacite ga u blender i dodajte dobro usitnjeni bijeli luk i sol, a potom postepeno dodajte pastu od sezama, maslinovo ulje i sok od limuna.
Kad dobijete kompaktnu smjesu, humus je spreman za posluživanje. Ukoliko želite, prilikom serviranja ga možete ukrasiti mljevenom paprikom i peršin.