Iako peršin religiozno stavljamo u juhu, jedemo ga uz ribu, posipamo po rižotu i pritom vjerujemo da se hranimo vitaminom C i željezom, napisano je tisuću članaka o njegovom antioksidativnom djelovanju i tome da je eliksir za bubrege, ali sad ga je njemački botanički vrt Wandsbek proglasio otrovnim.
Koji dio je najotrovniji?
U cvjetovima peršina postoje sjemenke, koje sadrže peršinovo ulje, a ono u sebi ima apiol i miristicin. Apiol se u povijesti koristio u abortivne svrhe, a u velikim je količinama kancerogen.
Miristicin može utjecati na središnji živčani sustav, ali peršin možete nastaviti jesti mirne duše jer da biste se otrovali morali biste jesti cvjetove i to u ogromnim količinama, piše Danas.hr.
Nutricionist za RTL Direkt
RTL Direkt je pitao nutricionista Branimira Dolibašića za objašnjenje: "Teško da mogu pronaći u njegovim spojevima razloga da ga stavimo na vrh, na top-listu najotrovnijih. On može biti štetan. Ljudi koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi moraju biti oprezni, budući da peršin sadrži iznimno visoku količinu vitamina K koji može biti u neželjenoj interakciji s takvim lijekovima. Ali kad dugoročno gledamo njegovu korist svježi list peršina je fenomenalan izvor vitamina C, on je dobar za oči jer sadrži karatonaide i unutra su još dva pigmenta koji su jako korisni za zdravlje oka."