Ako želite probati najukusniji pekarski krumpir dosad, onda ga morate napraviti po ovom genijalnom receptu grčkog kuhara Akisa Petretzikisa.
I u receptu se nalazi jedan tajni sastojak na koji vjerojatno nikad niste ni pomislili kad ste pripremali krumpire.
Evo što će vam biti potrebno i kako se priprema, te o kojem se točno tajnom sastojku radi. A kad isprobate, javite nam dojmove!
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- dva limuna
- 1,5 litra vode
- 2 žlice origana ili majčine dušice
- 2 češnja češnjaka
- 75 ml maslinova ulja
- 3 žlice griza (I evo našeg tajnog sastojka!)
- sol, papar, crvena paprika u prahu
Kako se priprema?
1. Krumpire ogulite i narežite na četiri dijela (ovisno o veličini, ako su manji može i na pola). Zarežite svaki odrezani komad krumpira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao.
2. Stavite krumpir u zdjelu, iscijedite dva limuna, ubacite i limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litru vode i stavite kuhati. Kad zakuha, kuhajte još 10 minuta.
3. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija i u nju stavite praznu posudu za pečenje.
4. Za 10 minuta krumpir procijedite i u posebnoj posudi ga ostavite da malo ohladi (5 minuta).
5. U posudu s krumpirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), nasjeckani češnjak, crvenu papriku, sol, papar i griz. Sve dobro promiješajte i stavite na vruću posudu za pečenje.
6. Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krumpir kako bi s obje strane dobili hrskavu koricu. I to je to! Ovaj genijalan prilog možete poslužiti uz vaše omiljeno meso ili ga jesti kao takvog. Dobar tek :)