Može li med biti štetan za zdravlje? Da, ako ga jedeš više od ove količine na tjednoj bazi

Image
Foto: Unsplash, Aldyth Moyla

Prirodno ne znači uvijek i zdravo

28.10.2017.
13:00
Unsplash, Aldyth Moyla
VOYO logo

Med je od pamtivijeka jedan od najzdravijih i najkorištenijih proizvoda prirode pa je jako teško zamisliti da bi nešto takvo moglo štetiti našem zdravlju. Nutricionistica iz Teksasa Angela Lemond kaže da med ipak sadrži šećer, makar si ga tako uopće ne prezentiramo u glavi. S njom se slaže i Torey Armul, nutricionist iz Ohia, koji kaže da se s ovom zdravom namirnicom itekako može pretjerati: "Ako ga dodajete direktno u smoothije, zobenu kašu ili druga jela, vjerojatno ne mjerite količinu koju stavljate pa možete pretjerati."

Previše meda dovodi do nakupljanja kilograma, dijabetesa i propadanja zubi i to upravo zbog velike količine fruktoze. Ovo, naravno, ne znači da med treba potpuno izbaciti iz prehrane, ali ga ipak ne treba prečesto koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ne moramo ni napominjati da je tisuću puta zdraviji do industrijskog šećera ili umjetnih zaslađivača jer je prirodni antibiotik i prepun je antioksidansa i probiotika. "Važno je ograničiti količinu šećera u prehrani, ujedno i meda, što znači samo jedna i pol žlica meda dnevno", kaže Armul.

Naravno, ovo vrijedi samo ako osim meda ne konzumiraš još neke šećere, što je teško izbjeći jer se oni nalaze u mnogim namirnicama. Sve u svemu, zasladi si čaj, zobenu kašu i to je to. Preživjet ćemo, je li tako? ;)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo