Play ponuda

HIT JELO 'NA ŽLICU' / Možda ne znamo kako do traktora, ali znamo recept za 'šči': Isprobajte ga već danas, krajnje je jednostavan

Zbog Leta 3 mnogi su naučili barem jedno slovo ruske azbuke, a a pritom ni ne sluteći jednu riječ staroistočnoslavenskog i naziv najpoznatije ruske juhe

17.2.2023.
15:44
Play ponuda

Zahvaljujući Letu 3, Englezi i dobar dio Europe lomit će jezike pokušavajući izgovoriti šč, a dobar dio Hrvatske naučio je barem jedno slovo ruske azbuke obzirom na to da je šč zapravo transliteracija ruskog slova Щ na gajicu.

Pritom smo ni ne sluteći naučili i jednu riječ staroistočnoslavenskog, kao i naziv najpoznatije ruske juhe.

Juha od kiselog kupusa

Šči (щи)  je ruska juha od kupusa. Nastala je prije više od tisuću godina, ali se recept mijenjao tijekom povijesti. To je bila hrana i bogatih i siromašnih kroz povijest sve do danas. Osnova ščija su: kuhani kiseli kupus i crveni luk. Bogatija inačica ščija sadrži šest sastojaka: kiseli kupus, meso s kostima (nekad i riba ili gljive), mrkva i korijen peršina, aromatično bilje (luk, celer, kopar, češnjak i papar) i kiseli sastojci (kiselo vrhnje, jabuka, rasol kiselog kupusa). Postoje razne inačice, u kojima se dodaju ili izostavljaju pojedini sastojci.  Juha se servira s vrhnjem, heljdinom kašom i svježim kruhom. Postoji i inačica sa slatkim kupusom i rajčicama.

Naziv dolazi od staroistočnog slavenskog (jezika iz kojeg su potekli ruski, ukrajinski, bjeloruski, rusinski...), u slobodnom prijevodu "zasitno, sito,".

Jedan od razloga popularnosti ove juhe je što se može raditi od doslovno bilo čega, može se smrznuti i čuvati, a priprema je krajnje jednostavna.  

Recept za šči

Donosimo  nešto otmjeniju varijantu, preuzetu s Fini recepti, no glavna prednost ščija je što se možete sami prilagoditi recept prema željama i onome što imate u kući, ne riskirajući da upropastite jelo.

Play ponuda

Sastojci: kiseli kupus, 300 g; mrkva, 150 g: korijen peršina, 100 g; krem sir, 100 g:  svježi luk, 1 glavica; maslac, 40 g; bijelo vino, 100 ml;  povrtni temeljac, 700 ml; raženi kruh, 2 kriške; orasi, 50 g; med, 30 g; papar i začini po volji.

Priprema: Očišćenu mrkvu, korijen peršina, luk i orahe nasjeckamo, kiseli kupus ocijedimo, kriškama kruha odstranimo koru, a sredinu narežemo na kockice.  U tavu, na polovicu ugrijanog maslaca, dodamo sjeckanu mrkvu, korijen peršina, luk, dvije trećine kiselog kupusa i povremeno miješajući pirjamo 5-6 minuta. Zatim ulijemo bijelo vino, povrtnu juhu i kuhamo 30-ak minuta.

Za to vrijeme u tavi zagrijemo maslac, dodamo sjeckane orahe, kockice kruha i miješajući pržimo. Kada je kruh dobio boju, izvadimo ga na stranu zajedno s orasima. U istu tavu, na masnoću od prženja, dodamo preostali maslac i kupus, med i povremeno miješajući pirjamo 15-ak minuta. Gotovu juhu maknemo s vatre, sastojke izmiksamo štapnim mikserom, umiješamo svježi krem sir, popaprimo, promiješamo i stavimo je u tanjure. Preko juhe stavimo kupus pirjan s medom, ukrasimo s nekoliko kockica prženog kruha i oraha, te poslužimo.