Studija koja je 18. rujna objavljena u magazinu Biological Psychology pokazala je kako slobodno možemo prestati koristiti onaj izgovor da "puno jedemo zato što smo pod stresom", jer to ustvari ne funkcionira tako i on, nažalost, više nije valjan.
Naime, stručnjaci tvrde kako je prirodni odgovor tijela na stres ustvari smanjeni apetit, a ne povećani te da više jedemo kad smo sretni, nego kad smo tužni ili pod stresom.
Promatrali prehrambene navike
U spomenutoj studiji sudjelovalo je 59 volontera, a znanstvenici su kroz deset dana promatrali njihove prehrambene navike uspoređujući ih s količinom stresa koju su proživljavali.
Pet puta dnevno volonteri su u aplikaciju upisivali svoje emocionalno stanje, količinu stresa koju osjećaju i što su sve od posljednjeg upisivanja pojeli. Znanstvenici koji su provodili istraživanje određivali su zatim jesu li volonteri odabirali određenu vrstu i količinu hrane zbog gladi, zbog toga što su htjeli (a ne morali) nešto pojesti i je li se radilo o pravom obroku ili užini.
Pod stresom jeli manje?
Rezultati su pokazali da su ljudi pod stresom jeli češće zato što su stvarno bili gladni, a rjeđe zato što im se neka hrana sviđa ili im je samo dosadno. Mala je korelacija pronađena između količine stresa i količine hrane koju su ljudi konzumirali, ali pokazalo se da su ljudi pod stresom zapravo jeli manje količine hrane, nego ljudi koji nisu bili pod stresom.
Novi izgovor
A to, dakle, znači, da ljudi kada su sretni jedu puno više nego kad su pod stresom, i to ne zato što moraju, već zato što žele. Očito jedenje zbog stresa više nije neki izgovor, ali jedenje zato što smo sretni bi moglo postati.