Nema kućanstva u kojemu se barem jednom nije pokvarila neka namirnica. U tom pogledu najrizičnije je voće i povrće. Da bi vam ono dulje ostalo svježe i ukusno, jedna se majka dosjetila pametnog trika, koji je, nasreću mnogih, podijelila u Facebook grupi posvećenoj uštedi novca.
Dvije ključne stvari
Prema njezinim tvrdnjama, voće i povrće ostat će svježe i do dva tjedna ako ga držite u kvalitetnim posudama koje ne dopuštaju ulazak zraka unutra. Druga njezina tajna su - papirnati kuhinjski ubrusi. "Mi umatamo namirnice u ubruse i držimo ih u dobro izoliranim posudama", napisala je majka na Fejsu.
KAD VOĆE I POVRĆE POSTANE SMRTONOSNO: Evo što od toga ne smijete jesti ovisno o bolesti i lijekovima koje trošite
"Papirnati ručnici upijaju vlagu i sprečavaju truljenje", objasnila je. Plastične posude joj, osim čuvanja svježine voća i povrća, pomažu i pri organizaciji hladnjaka. "Prije smo sve držali u donjoj ladici bez razvrstavanja, na kraju smo bacali više od pola sadržaja", napisala je majka i otkrila koji sustav sada koristi.
Organizacija hladnjaka
Voće, salate i mliječne proizvode drži na gornjoj polici hladnjaka, povrće na srednjoj, a meso na dnu, dok mrkvu, celer, poriluk i glomazno povrće stavlja u ladicu. Mudra žena otkrila je i svoju metodu pranja povrća. Ako se ono lako osuši kuhinjskom krpom, opere ga prije pohrane u hladnjak. Brokulu, grašak i slične namirnice ne pere jer se zbog viška vode koju je teško ukloniti brže kvare.
Za voće ova članica grupe na Facebooku ima drugi sistem. Kaže kako pola sadržaja drži u hladnjaku, a pola vani - i onda ih izmjenjuje na dnevnoj osnovi. Tako se usporava istovremeno kvarenje.