Dr. Jessica Kiss iz Kalifornije otkrila je pet stvari koje nikada ne bi jela. Neke od ovih namirnica mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, upozorila je.
Liječnica otkrila kojih pet namirnica nikad ne jede: 'Radije bih ostala gladna'
Dr. Kiss je specijalizirana za obiteljsku medicinu te na Tik Toku često dijeli medicinske smjernice i mudrosti.
"Evo pet stvari koje nikad ne bih jela kao liječnik', otkrila je u jednom videu.
Dr. Kiss je rekla da nikad ne bi konzumirala rižu koja je podgrijana, jer se to jelo koje se jede samo jednom kad je tek spravljeno.
"B. cereus, vrsta bakterije, pojavljuje se kad se kuhana riža neko vrijeme ostavi na sobnoj temperaturi, a zatim se ponovno aktivira ako je nedovoljno učinkovito zagrijete u mikrovalnoj pećnici", objasnila je.
Prema Daily Mailu, Bacillus cereus može uzrokovati trovanje hranom, opomenuli su u klinici Cleveland, pa čak i ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do smrti.
"To je zato što stvara spore. Uništavanje spora nije tako jednostavno kao ubijanje bakterija, nije vrijedno truda", pojasnila je dr. Kiss.
Istaknula je da bi moglo biti u redu jesti rižu koja je u kuhalu za rižu koji je postavljen na program "toplo", ali treba u potpunosti izbjegavati konzumiranje kad je riža na sobnoj temperaturi.
Sljedeća na njenom popisu je hrana koja je stajala vani tijekom piknika.
"Radije bih bila gladna nego jela hranu koja je odstajala, jer je rizik od bolesti izazvane hranom jednostavno previsok", objasnila je liječnica.
Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, nikada ne želite da vaša hrana za piknik bude u onome što se zove "opasna zona", između 4.4 °C i 60 °C dva sata.
A ako je vani temperatura iznad 32 °C, trebali biste taj period skratiti za jedan sat. Bakterije se mogu brzo razmnožavati na ovim temperaturama, što može uzrokovati trovanje hranom.
Dr. Kiss je otkrila da je bila svjedok brojnim slučajevima trovanja hranom.
"Vidjela sam da se to događa toliko puta, nakon blagdana hitne su preplavljene ljudima koji su se razboljeli od bolesti koje se prenose hranom... Jedite odmah ili jedite kasnije", dodala je dr. Kiss.
Kao treće pravilo, dr. Kiss je rekla da izbjegava jesti hranu koja "odgovara boji njene kose", a koja je prošarana crvenim i ružičastim pramenovima.
"Rekla bih da u 99 posto slučajeva neću jesti hranu koja je obojena bojom za hranu", rekla je.
"To nije dobro za probavni sustav, ne želim ni imati stolicu neonske boje sljedeći tjedan, pa da, izbjegavam to kao kugu", istaknula je.
Dr. Kiss je otkrila i da izbjegava jesti hranu koja se nalazila u udubljenoj konzervi zbog straha od botulizma.
Botulizam je rijetka bolest, ali može biti prilično opasna po život, a uzrokovana je botulinum toksinom, koji se može pojaviti u hrani koja je "nepropisno konzervirana" ili fermentirana, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
"Ako je limenka udubljena, a ja nisam kriva za to, zabrinut ću se zbog botulizma", priznala je dr. Kiss.
"Botulizam nije zabavna stvar, pa da, jednostavno neću jesti hranu iz takve konzerve", rekla je.
Za kraj, posljednja stvar za koju je dr. Kiss priznala je da nikad ne bi jela je definitivno čudna, a to je grejpfrut.
"Ne jedem grejpfrut jer on ima interakciju s mnogim lijekovima", otkrila je dr. Kiss.
Na primjer, grejpfrut može stupiti u interakciju s nekim lijekovima protiv tjeskobe i lijekovima za sprječavanje visokog krvnog tlaka.
"Način na koji se grejpfrut prerađuje u vašem tijelu, on je u interakciji s mnogim, ponavljam - mnogim, lijekovima, tako da ako ste na bilo kojem lijeku iz bilo kojeg razloga, uvijek biste trebali provjeriti da nema interakcije s grejpfrutom koja mijenja način na koji lijekovi utječu na vaše tijelo", zaključila je liječnica.
Nije sva hrana zdrava, a što nikad ne bi pojela, otkrila je liječnica.