Juha od kukuruza Sastojci:
200 g kukuruza iz konzerve 1 žlica maslaca manja svježa paprika 5 dl povrtnog temeljca (juhe od povrća) 1/2 dl vrhnja 1/2 dl mlijeka sol, papar curry
Priprema:
U tavi, na vrućem maslacu, pržimo usitnjenu glavicu luka dok ne postane staklast. Dodamo na kratke trakice narezanu crvenu papriku, ocijeđeni kukuruz, Curryjev prah, sol, papar i dinstamo 1-2 minute.
Posipamo malo brašna da se sastojci spoje, prelijemo povrtnim temeljcem i mlijekom, promiješamo i na laganoj vatri kuhamo 10-ak minuta.
Na kraju umiješamo vrhnje, po potrebi začinimo solju i paprom i poslužimo. Po želji, možete stapnim mikserom doraditi juhu kako bi bila gusta.
Pikantno pile s maslinama i vinom Sastojci:
1 pile 250 ml ulja 1 glavica luka 5 češnja češnjaka 250 ml bijelog vina 200 ml mlijeka 1 žlica šećera 1 žlica octa svježi peršin 200 ml vode 200 g maslina bez koštica 2 rajčice sol i papar
Priprema:
Narežite pile na komade, zarežite svaki komad na nekoliko mjesta, natrljajte solju i paprom i ostavite na hladnom barem 15 minuta.
Meso prepržiti na zagrijanom ulju, izvaditi i poslagati u vatrostalnu posudu. Na masnoći od mesa prepržiti usitnjeni luk, češnjak i peršin.
Dodati šećer, ocat, vino, mlijeko i vodu. Promiješati i smjesom preliti meso. Meso peći 30 minuta u pećnici na 200 Celzija. Nakon 30 minuta, mesu dodati masline i rajčicu narezanu na kockice, pa peći još 15 minuta.
Poslužite uz pečeni krumpir i salatu po izboru.
Medeni zalogaji Sastojci:
2 praška za pecivo 4 žlice meda 1 kg jabuka 300 g šećera 1 margarin 5 jaja 400 g oštrog brašna 100 g štaub šećera
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Mikserom umutiti žumanjke, dodati prašak za pecivo i brašno i sve ručno umijesiti. Prepoloviti smjesu, jednu polovicu razviti na veličinu lima za pećnicu, a drugu polovicu opet prepoloviti i staviti da se zamrzne.
U bjelanjke umutiti šećer, naribane jabuke i med. Pola fila rasporediti po razvaljanom tijestu, naribati jednu smrznutu polovicu, rasporediti ostatak fila i naribati drugu smrznutu polovicu.
Peći u zagrijanoj pećnici 35 minuta na temperaturi od 220 Celzija. Ohladiti kolač, narezati ga i posuti štaub šećerom.