Svatko odrezak priprema na neki svoj način. Dok se jedni busaju u prsa kako je upravo njihov najbolji, drugi se svaki put pitaju zašto nije ispao onako kako su zamislili. E, pa nije dovoljno samo baciti komad mesa na tavu i čekati čudo. Da bi vaš odrezak uvijek bio sočan i divnog izgleda, australski chef koji kuha za slavne osobe odlučio je odati svoju tajnu.
Mora se čuti cvrčanje
Iskusni Adrian Richardson prije kuhanja odrezak izvadi iz hladnjaka dok ne postigne sobnu temperaturu. Tako će se, kaže on, kuhati lijepo i ravnomjerno. Zatim odrezak valja začiniti solju i paprom. "Sol voli meso i meso voli sol. Ne možete pripremati meso bez soli. Ako se brinete da unosite previše soli u sebe, jednostavno smanjite količinu u prilogu", objasnio je chef za Daily Mail.
Prije stavljanja odreska na tavu, stavite nekoliko kapi maslinova ulja - doslovno par kapi sa svake strane tavice, koje onda prstima rasporedite po cijeloj površini. Odrezak se priprema na vrućoj tavi i plinskom štednjaku. Započnite sa srednjom jačinom plamena pa ga postupno pojačavajte. Uglavnom, mora se čuti cvrčanje, ono je znak da se meso kuha pravilno.
Pazite da vam sokovi ne pobjegnu
Također, Richardson napominje da je ključno meso okrenuti više od jednog puta. "Sokovi pokušavaju izaći s vrha odreska, tako da ih okretanjem uvijek zadržavate tu negdje. Želimo da sokovi ostanu u mesu tako da kada zagrizete, osjetite sočnost, a ne suhoću", kazao je.
Bilo da volite svoj odrezak polukrvav, srednje ili jako pečen, bilo bi dobro da kuhanje kontrolirate digitalnim termometrom. "Kada središte odreska postigne 48 stupnjeva, znat ćete da je kuhan do savršenstva", otkrio je chef. I na kraju, kada je odrezak gotov, ostavite ga da miruje između tri i četiri minute prije posluživanja.