KUHAR SLAVNIH OTKRIVA TAJNU SAVRŠENOG ODRESKA: / 'Da biste zadržali sokove u mesu, ključno je jedno pravilo'

Image
Foto: Giphy

Vaš odrezak više nikad neće biti polusirov ili suh i prepečen

26.1.2019.
17:18
Giphy
VOYO logo

Svatko odrezak priprema na neki svoj način. Dok se jedni busaju u prsa kako je upravo njihov najbolji, drugi se svaki put pitaju zašto nije ispao onako kako su zamislili. E, pa nije dovoljno samo baciti komad mesa na tavu i čekati čudo. Da bi vaš odrezak uvijek bio sočan i divnog izgleda, australski chef koji kuha za slavne osobe odlučio je odati svoju tajnu.

Mora se čuti cvrčanje

Iskusni Adrian Richardson prije kuhanja odrezak izvadi iz hladnjaka dok ne postigne sobnu temperaturu. Tako će se, kaže on, kuhati lijepo i ravnomjerno. Zatim odrezak valja začiniti solju i paprom. "Sol voli meso i meso voli sol. Ne možete pripremati meso bez soli. Ako se brinete da unosite previše soli u sebe, jednostavno smanjite količinu u prilogu", objasnio je chef za Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAŠTO JE ODREZAK U RESTORANU UVIJEK POLUSIROV? /

Ugostitelji otkrili svoju malu tajnu - i da, to rade namjerno

Prije stavljanja odreska na tavu, stavite nekoliko kapi maslinova ulja - doslovno par kapi sa svake strane tavice, koje onda prstima rasporedite po cijeloj površini. Odrezak se priprema na vrućoj tavi i plinskom štednjaku. Započnite sa srednjom jačinom plamena pa ga postupno pojačavajte. Uglavnom, mora se čuti cvrčanje, ono je znak da se meso kuha pravilno.

Pazite da vam sokovi ne pobjegnu

Također, Richardson napominje da je ključno meso okrenuti više od jednog puta. "Sokovi pokušavaju izaći s vrha odreska, tako da ih okretanjem uvijek zadržavate tu negdje. Želimo da sokovi ostanu u mesu tako da kada zagrizete, osjetite sočnost, a ne suhoću", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo da volite svoj odrezak polukrvav, srednje ili jako pečen, bilo bi dobro da kuhanje kontrolirate digitalnim termometrom. "Kada središte odreska postigne 48 stupnjeva, znat ćete da je kuhan do savršenstva", otkrio je chef. I na kraju, kada je odrezak gotov, ostavite ga da miruje između tri i četiri minute prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo