KEMIKALIJE U HRANI ŠTETNIJE NO ŠTO SE MISLILO: /

Ove su kupovne namirnice najopasnije, evo kako vam štete

Image
Foto: Getty

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u utorak je znatno smanjila preporučena ograničenja kada je posrijedi količina dioksina i s njima povezanih toksina u hrani

21.11.2018.
11:58
Getty
VOYO logo

Dioksini su kemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunosnom sustavu, s razinama hormona i zubnom caklinom. Dioksini i toksini dioksinima nalik, poput polikloriranih bifenila (PBC) uglavnom su nusproizvod industrijskih aktivnosti i mogu se nakupiti u prehrambenom lancu, posebno u ribi, siru, jajima i mesnim prerađevinama.

Novi podaci i tehnike izračuna koliko dioksini ostaju u organizmu uvjerili su EFSA-u da maksimalan tjedni unos dioksina sreže na dva pikograma (bilijunti dio grama) po kilogramu tjelesne mase, što je sedam puta manje od prethodnog limita, postavljenog 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U industrijskoj proizvodnji

EFSA-ina revizija rizika od dioksina pokazala je da je prosječna izloženost svih dobnih skupina otprilike pet puta viša od dosad preporučenog limita. "To izaziva veliku zabrinutost kad je zdravlje posrijedi", rekao je Ron Hoogenboom, šef radne skupine EFSA-e za dioksin.

Image
ANALIZIRALI LJUDSKI IZMET I ZAPREPASTILI SE: /

Ovo je nepobitan dokaz da je hrana postala otrov, pogledajte što su našli

Image
ANALIZIRALI LJUDSKI IZMET I ZAPREPASTILI SE: /

Ovo je nepobitan dokaz da je hrana postala otrov, pogledajte što su našli

Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedan od najtoksičnijih dioksina je tetraklorodibenzodioksin (TCDD). Izloženost TCDD-u povezuje se sa slabljenjem imunosnog sustava, slabijim razvojem živčanog sustava, endokrinog sustava i reproduktivnih funkcija. Ti su spojevi sporedan produkt raznih industrijskih procesa. Smatraju se vrlo toksičnim, kancerogenim spojevima i teško razgradivim organskim zagađivačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Getty

Overview of gloved human hands taking canned seafood from production-line ready for sale in supermarkets

Gdje ih ima najviše?

Kada je posrijedi hrana animalnog porijekla, dioksine nalazimo u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ribama i školjkašima. Najveća razina dioksina otkrivena je u tlu te u masnom tkivu životinja. Čak 96 posto izloženosti čovjeka dioksinu stiže iz hrane putem životinjskih masnoća, punomasnih mliječnih proizvoda, masne ribe (sardine, pastrva, tuna, losos, haringa).

Dioksini su povezani i s lošijom kvalitetom sjemena i zubne cakline te s višom razinom hormona koji stimuliraju rad štitnjače. Nakon novih preporuka EFSA-e, Europska komisija pozvala je zemlje članice da poduzmu mjere za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo