PROKUŠANE METODE / Je li se piletina pokvarila? Evo kako to provjeriti po izgledu, mirisu i okusu

Image
Foto: Shutterstock

Prepoznati kakvoću hrane nije uvijek lako, ali za vas smo pripremili četiri najlakša načina za provjeru kvalitete piletine

3.7.2024.
10:44
Shutterstock
VOYO logo

Piletina je jedna od najčešće konzumiranih namirnica u većini kućanstava. Iako je zdrava, puna bjelančevina i vrlo ukusna, ova namirnica dolazi s rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom. Način pripreme i vrijeme čuvanja ključni su u osiguravanju da piletina nije pokvarena, a mnogi se pitaju kako prepoznati da više nije sigurna za jelo.

Image
Foto: Shutterstock

Kako prepoznati je li piletina pokvarena?

Boja pokvarene piletine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • Žuta mast ili meso koje je sive, a u najgorem slučaju i zelene boje
 • Rast plijesni

Ako primijetite da je piletina promijenila boju iz ružičaste u tamnije ružičastu, to je i dalje meso sigurno za konzumaciju, a do promjene boje je došlo zbog reakcije proteina u mesu.

Miris pokvarene piletine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • Kiseli ili sumporni miris

Ako niste sigurni je li vaša piletina pokvarena, izvadite je iz hladnjaka te pomirišite. Ako osjetite kiseli ili sumporni miris, to je siguran znak da je piletina pokvarena i spremna za smeće.

Tekstura pokvarene piletine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • Povećana ljepljivost ili mekoća
 • Višak sluzavosti

Svježa sirova piletina čvrsta je na dodir, a površina joj je sjajna. Ponekad može biti malo sluzava na dodir, ali ako taj osjećaj ostane nakon što se ispere i osuši tapkanjem, više nije dobra za konzumaciju. Višak sluzavosti često znači da se na površini hrane brojne bakterije.

Okus pokvarene piletine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • sumnjiv ili kiseo okus

Sirovu piletinu nipošto nemojte konzumirati, ali ako niste sigurni je li kuhana piletina još uvijek dobra, možete oprezno zagristi. Umjesto da piletinu žvačete i odmah progutate, trebali biste zastati i pažljivo procijeniti okus. Ako je okus sumnjiv ili se čini malo kiselim, ispljunite ga i bacite ostatak.

Image
Foto: Shutterstock

Posljedice konzumiranja pokvarene piletine

Trovanje hranom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje čak 280.000 ljudi u Velikoj Britaniji oboli od nekog oblika trovanja hranom, a kod četiri od pet slučajeva uzrok je zaraženo pileće meso. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZZ), trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije pokvarene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana.

Djeca i starije osobe imaju veće šanse za trovanje hranom. Ostalima će se ono vjerojatnije dogoditi ako imaju neko od sljedećih zdravstvenih stanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • bolest bubrega;
 • bolest jetre;
 • dijabetes;
 • trudnoća;
 • HIV;
 • autoimuna bolest;
 • oslabljeni imunološki sustav uzrokovan lijekovima

Kroskontaminacija canylobacter bakterijom

Do zaraze canylobacterom dolazim nepravilnim načinom pranja piletine, odnosno neurednim pranjem jer kapljice koje se odbijaju od piletine završavaju na radnim površinama i okolnom posuđu. Simptomi težeg oblika kampilobakterioze mogu biti bol u mišićima, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, grčevi, bol u trbuhu, proljev, temperatura, iscrpljenost i delirij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salmonela

Salmonela je bakterija koja u ljudsko tijelo najčešće uđe hranom, a simptomi su većinom proljev, grčevi i visoka tjelesna temperatura. Simptomi obično počinju pet do šest sati nakon konzumacije pokvarene piletine i mogu trajati do sedam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko dugo piletina smije stajati u hladnjaku?

 • Sirova piletina: 24-48 sati
 • Termički obrađena piletina: tri do četiri dana

Prema uputama temeljenim na istraživanjima u SAD-u, piletinu nikako ne smijete jesti ako je bila pohranjena sirova u hladnjaku dulje od 24-48 sati (isto se odnosi na svu perad). U tom je kontekstu najbolje slijediti upute o roku trajanja koje se nalaze na ambalaži.

Image
očuvajte sočnost /

Jamie Oliver podijelio 'čaroban trik' uz koji pečena piletina nikad neće biti suha

Image
očuvajte sočnost /

Jamie Oliver podijelio 'čaroban trik' uz koji pečena piletina nikad neće biti suha

S druge strane, termički obrađena piletina u hladnjaku može stajati između tri i četiri dana. Pobrinite se da temperatura u hladnjaku bude oko 4 °C jer hladnoća usporava razvoj bakterija. Također, pokušajte paziti da sirovo meso pohranite u zatvorenu posudu kako biste zaustavili doticaj sa zrakom i curenje potencijalno zaraženih sokova po ostatku hladnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slušajte svoja osjetila kada otkrivate rok trajanja hrane jer ona će vam sigurno sve otkriti. Sve što je imalo sumnjivo, ako izgleda, miriše ili je čudno na dodir, najbolje je izbjegavati. Tako ćete biti sigurni da nećete konzumirati pokvarenu piletinu.

POGLEDAJTE VIDEO: WHO tvrdi: Uzrok smrti gotovo 400 tisuća Europljana je ovakva hrana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo