KAKO SE RADI KOTLOVINA: / Tradicionalno mesno jelo koje uz ovaj recept možete napraviti i kod kuće

Jedno od najstarijih tradicionalnih jela koje se priprema u Hrvatskoj i Sloveniji možete pripremiti i kod kuće.

6.1.2018.
12:00
Mario Žilec
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glavno obilježje kotlovine je da se priprema u velikom plitkom tanjuru na vatri i u njoj se priprema nekoliko vrsta mesa, kobasica i povrća. Neki recepti uključuju samo meso i začine, dok neki kuhari vole staviti dosta povrća - rajčice, paprike i mrkve. Za klasičnu varijantu koristi se svinjsko meso, točnije vratina i krmenadle te kobasice - kranjske ili domaće. Najvažnija stvar pri pripremi kotlovine je tajming i točno određivanje kada se u tanjur stavlja koji sastojak. Ako kod kuće nemate tanjur s postoljem i ložištem, ne očajavajte, saznali smo kako se radi kotlovina kod kuće.

Pripremite kotlovinu na svojoj pećnici

Kako napraviti kotlovinu, a da ju svi obožavaju nije teško, a ovo su neki od trikova. Osim rajčice možete dodati pasiranu rajčicu, ali i ostalo povrće po želji. Ako dodajete ljute paprike ili feferone i brinete da ne bude preljuta, izvadite ih na polovici kuhanja. Možete dodati i vino koje ide tek pri kraju te ne zaboravite svako malo meso prebacivati u umak kako se ne bi prepeklo i osušilo. U marinadu za meso možete staviti i začine koje inače koristite kao što je na primjer senf. Pazite da vam za vrijeme pečenja vatra nije previše jaka. Za vrijeme pečenja obavezno isprobavajte mješavinu kako bi bili sigurni u ljutinu i dovoljnu količinu začina. Neki kuhari u kotlovinu dodaju čak i ajvar ili lovačku salatu.

Kako bi priredili kotlovinu za 4 porcije kod kuće trebat će vam nešto više od sat vremena. Ovo su potrebni sastojci:

  • 400 grama svinjskih kotleta
  • 4 kobasice (400 grama)
  • 50 grama svinjske masti
  • pola svježe crvene paprike
  • pola svježe zelene paprike
  • 15 grama slatke mljevene crvene paprike
  • 15 grama ljute mljevene crvene paprike
  • 2 glavice luka
  • 500 ml bijelog vina
  • 1 lovorov list
  • sol i papar

Priprema:

Paprike očistite, operite pa narežite na kockice, a luk narežite na tanke trakice. U velikoj tavi ili loncu (po izboru) stavite žlicu svinjske masti pa na njoj pržite meso i kobasice. Kada su gotove izvadite ih na stranu ali nemojte bacati mast. Na masnoću tada dodajte još jednu žlicu svinjske masti, luk i paprike, te mljevene paprike. Tako miješajte dok povrće malo ne omekša. Kada je povrće omekanilo dodajte bijelo vino. Miješajte i kuhajte sve dok ne zavrije i dok se količina vina smanji na pola. Kada zavrije u to dodajte meso, kobasice i lovorov list. Na to dodajte vode tek toliko da prekrije sve sastojke pa začinite solju i paprom. Tako kuhajte na laganoj vatri 40-ak minuta.

Tracionalna kotlovina u kotlu

Ako imate mogućnost pripreme kotlovine u velikom tanjuru, ovo su vam potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • 6 većih mrkvi
  • 3 crvena luka
  • 5 svježih paprika
  • 5 svježih rajčica
  • 500 grama šampinjona
  • 1 češnjak
  • 3 žlice svinjske masti
  • 1 kilogram mladog krumpira
  • 1 kilogram svinjskog vrata
  • 1 kilogram svinjskih kotleta
  • 500 grama pilećeg bijelog mesa
  • 3 domaće kobasice
  • bijelo vino
  • ljute papričice po izboru
  • začini - vegeta, papar, lovor, vino

Priprema:

Prije pripreme kotlovine potrebno je napacati meso. Začinite svo meso paprom, vegetom i sitno nasjeckanim češnjakom. Na to stavite malo ulja i vina. Ostavite da tako stoji nekoliko sati.

U međuvremenu operite, ogulite i narežite povrće na kockice, kolutiće i ploške. Šampinjone samo prepolovite. Krumpir prerežite na 4 dijela i kratko skuhajte.

Ugrijte kotao i u to ubacite mast, pa kad se ona otopi dodajte meso dok se malo ne zacrveni u masnoći. Nakon toga ga podignite na gornji dio, a u unutarnju masnoću prvo dodajte luk koji se treba dinstati dok ne postane staklast. Na to svako malo dodajte vode koliko mislite da je potrebno. Nakon toga ide mrkva, nakon 5 minuta paprika, i tek kad sve to omekani ideu rajčice. Meso svako malo stavite u umak pa vraćajte gore. Pri kraju pečenja, kada vidite da je meso već skoro gotovo, u središnji dio dodajte šampinjone i krumpir. U ovom koraku možete dodati i vino po želji. Ostavite da se tako kuha još nekoliko minuta. Kada vidite da je krumpir gotov, meso umočite u umak i na kraju izvadite na posudu za posluživanje uz povrće.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali