MASTERMEAL /

Naučite kako savršeno porcionirati i sačuvati juneći file

Image
Foto: Mastermeal

Precizno rezanje osigurava ujednačeno pečenje i estetski privlačan izgled

15.4.2025.
14:01
Mastermeal
VOYO logo

Prije porcioniranja važno je znati sljedeće: precizno rezanje osigurava ujednačeno pečenje! Odresci različitih debljina ne peku se ravnomjerno, zato je kod porcioniranja ključno zadržati istu debljinu svih komada.

Porcioniranje junećeg filea ključan je korak u pripremi savršeno pečenog odreska. File mignon, najnježniji i najcjenjeniji dio govedine, dolazi iz središnjeg dijela bifteka (engl. tenderloin), mišića koji se malo koristi, što mu daje baršunastu teksturu i sočnost. Precizno rezanje osigurava ujednačeno pečenje i estetski privlačan izgled. Pravilno porcioniran file omogućava postizanje savršenog omjera mesa, mramoriranosti i oblika, čime se maksimalno ističu njegova kvaliteta i okus.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva brzi recept za domaće njoke pesto genovese

Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva brzi recept za domaće njoke pesto genovese

Porcioniranje i konzerviranje junećeg filea

Potrebne namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Juneći file (1200g)

Postupak:

  1. Prvo odlučite o količini pojedinog steakea, odnosno koliko grama će imati pojedini steak
  2. Ako porcioniramo da svaki steak ima 200 g, dobit ćemo ih 6
  3. Ako želimo dobiti steakove od 250 g, dobit ćemo ih 4
  4. Mi ćemo porcionirati 3 steaka po 200 g, a ostatak ostaviti u komadu kako bismo ga iskoristili za buduće jelo
  5. Prebacimo steak na rešetku
Image
Foto: Mastermeal

Kako konzervirati steak?

  1. Možemo ga premazati senfom i staviti u ulje. To je jedan od najstarijih i najklasičnijih načina konzerviranja. Možemo ga i vakumirati i zalediti u škrinji. Ako nemamo vakuum vrećicu, dobra je i zip vrećica ili plastična folija. Ako ga stavljamo u plastičnu foliju, na njoj ne smijemo štedjeti
  2. Meso se može čuvati najviše mjesec dana u zamrzivaču. Što duže stoji, gubi na kvaliteti

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
aia
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike