Prije porcioniranja važno je znati sljedeće: precizno rezanje osigurava ujednačeno pečenje! Odresci različitih debljina ne peku se ravnomjerno, zato je kod porcioniranja ključno zadržati istu debljinu svih komada.
Porcioniranje junećeg filea ključan je korak u pripremi savršeno pečenog odreska. File mignon, najnježniji i najcjenjeniji dio govedine, dolazi iz središnjeg dijela bifteka (engl. tenderloin), mišića koji se malo koristi, što mu daje baršunastu teksturu i sočnost. Precizno rezanje osigurava ujednačeno pečenje i estetski privlačan izgled. Pravilno porcioniran file omogućava postizanje savršenog omjera mesa, mramoriranosti i oblika, čime se maksimalno ističu njegova kvaliteta i okus.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Krenimo!
Porcioniranje i konzerviranje junećeg filea
Potrebne namirnice:
- Juneći file (1200g)
Postupak:
- Prvo odlučite o količini pojedinog steakea, odnosno koliko grama će imati pojedini steak
- Ako porcioniramo da svaki steak ima 200 g, dobit ćemo ih 6
- Ako želimo dobiti steakove od 250 g, dobit ćemo ih 4
- Mi ćemo porcionirati 3 steaka po 200 g, a ostatak ostaviti u komadu kako bismo ga iskoristili za buduće jelo
- Prebacimo steak na rešetku

Kako konzervirati steak?
- Možemo ga premazati senfom i staviti u ulje. To je jedan od najstarijih i najklasičnijih načina konzerviranja. Možemo ga i vakumirati i zalediti u škrinji. Ako nemamo vakuum vrećicu, dobra je i zip vrećica ili plastična folija. Ako ga stavljamo u plastičnu foliju, na njoj ne smijemo štedjeti
- Meso se može čuvati najviše mjesec dana u zamrzivaču. Što duže stoji, gubi na kvaliteti
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU