Kako održati svježinu i kvalitetu mesa?

Znanstveni dokaz da grickanje kikirikija ili jedenje maslaca od kikirikija najmanje pet puta tjedno može prepoloviti rizik od srčanoga udara, davno je usvojen.

26.8.2010.
12:32
VOYO logo

Španjolski osvajači su u 15. stoljeću prenijeli kikiriki u Europu i dalje po svijetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Sjevernu Ameriku tek u 18. stoljeću, i to iz Afrike. Kikiriki je bogat proteinima, sadrži značajne količine željeza, cinka, magnezija i vitamina D.

Prije godinu dana znanstvenici s Harvarda dokazali su da kikiriki snižava kolesterol, sprječava upale, poboljšava stanje krvnih stanica oko srca i smanjuje rizik od srčanog udara.

Danas, znanstvenici sa North Carolina Sveučilišta tvrde da je ekstrakt ovojnice kikirikija bogat antioksidansima koji čuvaju boju crvenog mesa te usporava njegovo kvarenje.

Dodan u svježu govedinu, održala se željena razina boje mesa, onemogućio se razvoj neugodnih aroma te inhibirao oksidaciju lipida i mioglobina tijekom kuhanja. Ekstrakt kikirikija pokazao je djelotvornost sintetičkih konzervansa koji se rabe u mesnoj industriji, prenosi Vitamini.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo