Kuhanje kukuruza može biti jednostavno i brzo, a rezultati su ukusni i hranjivi. Kuhani kukuruz je zdrav izbor hrane koji pruža razne hranjive sastojke i može doprinijeti uravnoteženoj prehrani i održavanju općeg zdravlja. Zdrav je izbor hrane zbog blagodati vlakana, niske kalorijske vrijednosti, izvora vitamina i minerala, antioksidansa. Također ima i nizak glikemijski indeks.
Bilo da ga kuhate u vodi ili pečete u pećnici, u nastavku donosimo kako najbolje spremiti kukuruz i koliko dugo ga kuhati za savršen rezultat.
Kako i koliko dugo kuhati kukuruz?
Prije nego što počnete kuhati, potrebno je ispravno očistiti kukuruz:
- Skinite vanjske listove i svilu s klipa kukuruza.
- Ako želite kuhati kukuruz s ljuskama, jednostavno skinite samo svilu, ostavljajući unutarnje listove netaknutima.
- Operite klipove kukuruza pod hladnom vodom kako biste uklonili preostalu prljavštinu.
Kukuruz je spreman za jesti kada je zrnje mekano i lako se probija vilicom.

Kuhanje kukuruza u vodi
Napunite veliki lonac vodom i dodajte soli. Preostalo lišće posložite na dno lonca u kojem ćete ga kuhati. Dovedite vodu do vrenja i dodajte kukuruzne klipove u kipuću vodu i kuhajte osam do deset minuta.
Kuhani kukuruz dobro je ostaviti da se ohladi u vodi kako se ne bi osušio na zraku.

Kuhanje kukuruza na pari
Napunite lonac s malo vode i postavite košaricu za kuhanje na pari iznad vode. Dovedite vodu do vrenja te zatim stavite kukuruzne klipove u košaricu za kuhanje na pari.
Pokrijte lonac poklopcem i kuhajte na pari 10 do 15 minuta.

Pečenje kukuruza u pećnici
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijeva stupnja. Omotajte svaki klip kukuruza aluminijskom folijom. Ako želite, možete dodati maslac, sol i začine prije omatanja za dodatni okus. Stavite omotane klipove na lim za pečenje. Pecite kukuruz 25-30 minuta, povremeno okrećući kako bi se ravnomjerno ispekao.
Kukuruz je ukusna i hranjiva namirnica koje pruža brojne zdravstvene prednosti i može biti svestran dodatak vašoj prehrani. Njegove nutritivne vrijednosti, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse, čine ga izvrsnim izborom za uravnoteženu i zdravu prehranu.
POGLEDAJTE VIDEO: Klip kukuruza postao skuplji od kuglice sladoleda! Na plažama ga prodaju po 3 eura