HRANJIV OBROK / Na koji način i koliko dugo treba kuhati kukuruz da ispadne savršeno svaki put?

Image
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to koju metodu odaberete, pravilno kuhani kukuruz može biti ukusna i hranjiva poslastica

16.6.2024.
18:38
Shutterstock
VOYO logo

Kuhanje kukuruza može biti jednostavno i brzo, a rezultati su ukusni i hranjivi. Kuhani kukuruz je zdrav izbor hrane koji pruža razne hranjive sastojke i može doprinijeti uravnoteženoj prehrani i održavanju općeg zdravlja. Zdrav je izbor hrane zbog blagodati vlakana, niske kalorijske vrijednosti, izvora vitamina i minerala, antioksidansa. Također ima i nizak glikemijski indeks.

Bilo da ga kuhate u vodi ili pečete u pećnici, u nastavku donosimo kako najbolje spremiti kukuruz i koliko dugo ga kuhati za savršen rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako i koliko dugo kuhati kukuruz?

Prije nego što počnete kuhati, potrebno je ispravno očistiti kukuruz:

  • Skinite vanjske listove i svilu s klipa kukuruza.
  • Ako želite kuhati kukuruz s ljuskama, jednostavno skinite samo svilu, ostavljajući unutarnje listove netaknutima.
  • Operite klipove kukuruza pod hladnom vodom kako biste uklonili preostalu prljavštinu.

Kukuruz je spreman za jesti kada je zrnje mekano i lako se probija vilicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kuhanje kukuruza u vodi

Napunite veliki lonac vodom i dodajte soli. Preostalo lišće posložite na dno lonca u kojem ćete ga kuhati. Dovedite vodu do vrenja i dodajte kukuruzne klipove u kipuću vodu i kuhajte osam do deset minuta.

Kuhani kukuruz dobro je ostaviti da se ohladi u vodi kako se ne bi osušio na zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kuhanje kukuruza na pari

Napunite lonac s malo vode i postavite košaricu za kuhanje na pari iznad vode. Dovedite vodu do vrenja te zatim stavite kukuruzne klipove u košaricu za kuhanje na pari.

Pokrijte lonac poklopcem i kuhajte na pari 10 do 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Pečenje kukuruza u pećnici

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijeva stupnja. Omotajte svaki klip kukuruza aluminijskom folijom. Ako želite, možete dodati maslac, sol i začine prije omatanja za dodatni okus. Stavite omotane klipove na lim za pečenje. Pecite kukuruz 25-30 minuta, povremeno okrećući kako bi se ravnomjerno ispekao.

Image
niste ni svjesni /

Kuhar otkrio najveću pogrešku kod roštiljanja: 'Ako ovo radite, uništavate hranu'

Image
niste ni svjesni /

Kuhar otkrio najveću pogrešku kod roštiljanja: 'Ako ovo radite, uništavate hranu'

Kukuruz je ukusna i hranjiva namirnica koje pruža brojne zdravstvene prednosti i može biti svestran dodatak vašoj prehrani. Njegove nutritivne vrijednosti, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse, čine ga izvrsnim izborom za uravnoteženu i zdravu prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Klip kukuruza postao skuplji od kuglice sladoleda! Na plažama ga prodaju po 3 eura

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo