Juha od kima
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja 2 žlice brašna 1 žličica kima lovorov list začin od povrća sol i papar
Priprema:
Na ulju prepržite brašno dok ne dobije zlatnu boju, dodajte kim, hladnu vodu, posolite, popaprite i dodajte žličicu začina od povrća, lovorov list i ostavite da juha prokuha.
Juha se služi s kockicama preprženog kruha. Kruh se nareže na kockice, kratko zapeče u pećnici, preprži se na malo ulja i posluži.
Po izboru, u juhu možete dodati i crvenu papriku te na kraju kuhanja, 2 žumanjka razmućena u 4 žlice kiselog vrhnja.
Zapečena rebarca u senfu
Sastojci:
1 kg svinjskih rebarca 1 glavica luka 2 žlice svinjske masti 2 žlice kečapa od rajčica 1 - 2 žlice octa sok od pola limuna 2 žlice senfa 2 žlice šećera 1 žlica nasjeckanog lista bosiljka 1 sušena ljuta papričica (čili) sol, papar
Priprema:
Usitnite luk i propržite na masti, a za to vrijeme kečap pomiješajte s malo vode i začinskim dodacima te dodajte luku, poklopite i lagano kuhajte tridesetak minuta, po potrebi dodajte malo vode.
Svinjska rebarca posolite, popaprite, premažite senfom i zapecite ih u pećnici također tridesetak minuta.
Izvadite iz pećnice, premažite ih pripremljenim umakom i stavite na vruć roštilj ili na tavu. Pecite dok ne omekšaju, uz povremeno premazivanje ostatkom umaka.
Poslužite uz pečeni mladi krumpir i kuhano povrće.
Tarte Tatin
Sastojci:
50 g maslaca 1 kom smrznutog lisnatog testa 1 kg jabuke 300 g smeđeg šećera
Priprema:
Maslacem premažite manju tepsiju ili vatrostalnu posudu, pa po njoj ravnomjerno pospite šećer.
Na radnu plohu pospite brašno u tankom sloju pa razvijte lisnato tijesto na veličinu tepsije.
Ogulite jabuke i narežite ih na kriške. Narezane jabuke gusto poslažite po tepsiji, prekrijte ih tijestom, stavite peći u pećnicu na 200°C i pecite oko 15 minuta.
Pita se služi vruća, a možete ju posuti cimetom i poslužiti uz šlag.