Juha od kelja
Sastojci: 500 g kelja 5 većih krumpira jaje 50 g slanine sol kim origano
Upute: Narezanu slaninu prokuhamo. Dodamo nasjeckani kelj i promiješamo. Dolijemo 1 l vode i dodamo krumpire narezane na kockice. Kada prokuha, dodamo začine i kuhamo dok ne omekša. Na kraju umiješamo jaje i origano i prema potrebi posolimo.
Pečena skuša
Sastojci: 200 g filea skuše malo maslinovog ulja sol
Upute: 1. Dobro zagrijte tavu. Dodajte ulje pa ispecite ribu. Pecite 2 do 3 minute sa svake strane. Maknite s vatre. Posolite.
2. Poslužite uz zelenu salatu.
Basler Leckerli - Baselski medenjaci
Sastojci: 450 g meda 300 g šećera žlica i pol cimeta prstohvat klinčića u prahu ½ žličice muškatnog oraščića 100 g mljevene kandirane narančine korice 100 g mljevene kandirane limunove korice 200 g mljevenih badema naribana limunova korica 1 dl višnjevca 600 g brašna žličica i pol praška za pecivo 150 g šećera u prahu 3 do 5 žlica višnjevca ili vode
Upute:
Med, cimet, klinčić i muškatni oraščić stavite u lonac, lagano zagrijte pa uklonite s vatre.
Dodajte kandiranu narančinu i limunovu koricu, bademe i naribanu limunovu koricu, miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Dodajte višnjevac, brašno i prašak za pecivo, mijesite na stolu i formirajte mekano tijesto.
Još toplo tijesto razvaljajte na namašćenu podlogu dva kalupa za pečenje. Ostavite tako 5 do 6 sati ili preko noći u suhoj prostoriji.
Pecite 15 do 20 minuta na 220 Celzijevih stupnjeva.
Miješajte šećer u prahu i višnjevac ili vodu. Odmah premažite preko tijesta.
Režite tijesto na manje komadiće (5x3 cm), uklonite iz kalupa i pustite da se hlade.