Pinca, sirnica ili pogača gotovo svima je dobro poznati kolač koji se tradicionalno, za Uskrs, priprema u Dalmaciji, Istri i Hrvatskom primorju, ali nije rezerviran isključivo za ta područja Hrvatske, jer se posljednjih godina sve češće priprema i u kontinentalnom dijelu zemlje.
Iako se danas može kupiti gotovo u svakoj većoj trgovini, nema do mirisa, mekoće, okusa i arome domaće pince, pa smo odlučile potražiti jednostavan recept za ovaj tradicionalan uskrsni kolač koji možete pripremiti unaprijed i u kojem će vaši ukućani uživati ove nedjelje.
Evo što će vam sve od sastojaka biti potrebno za pincu i kako se točno priprema.
Sastojci:
- 1 kilogram brašna
- 200 grama maslaca
- vanilin šećer
- 500 ml mlijeka
- korica naranče
- 50-ak grama svježeg kvasca (može i malo manje)
- 200 grama šećera
- prašak za pecivo
- dvije žličice soli
- čašica rakije
- čašica ruma
- korica limuna
- dva cijela jaja i dva žumanjka
- šećer za posipanje
- po želji malo ulja ili svinjske masti
Priprema:
1. Prvi pripremite kvasac. U mlakom mlijeku, s dodatkom žlice šećera i žlicom brašna rastopite razmrvljeni kvasac. Ostavite da stoji 10-ak minuta.
2. Pripremite ostatak brašna, jaja, maslac i mlijeko te u tu smjesu dodajte smjesu od kvasca i mijesite.
3. Dugo mijesite tijesto dok ne dobijete skroz glatku smjesu, a zatim tijesto stavite u pobrašnjenu posudu i ostavite ga da odmara preko noći. Iako bi to bilo idealno, možete ga ostaviti i nekoliko sati, ako vam je predugo čekati cijelu noć.
4. Od tijesta oblikujte četiri kugle i ostavite na limu za pečenje da se još malo digne. Za par sati svaku kuglu premažite razmućenim žumanjkom te napravite nekoliko rezova nožem na vrhu. Na vrh posipajte šećer. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 40-ak minuta.
Dobar tek i sretan Uskrs!