Kad se radi o ukusnom i energizirajućem zalogaju, malo toga se može usporediti s čokoladom. Problem je, naravno, što je previše nje loše za nas, piše Stars Insider.
Međutim, koliko je čokolade točno previše, može ovisiti o postotku kakaa koji ona sadrži. Možda ste čuli da je tamna čokolada s udjelom kakaa od 70 posto ili više "zdrava verzija" čokolade.
Istraživanja sve više sugeriraju da je moguće uživati u čokoladi bez grižnje savjesti jednostavnim odabirom one koja ima visok postotak kakaa. Ideja da je tamna čokolada za nas bolja od mliječne nije ništa novo, naravno. Godinama smo vjerovali da je to tako.
Međutim, tek kad pomnije počnemo promatrati čokoladu i biljne spojeve koje sadrži, počinjemo shvaćati zašto je to tako. Istraživanja su pokazala da ona sadrži flavonoide, biljne spojeve koji imaju niz zdravstvenih prednosti.
Manji rizik od srčanih bolesti?
Kakao sadrži visoku razinu flavonoida. Ovo je jedan važan razlog zašto istraživači vjeruju da tamna čokolada može biti korisna za naše zdravlje.
Prema studiji o suplementima kakaa i multivitamina, 400 do 500 miligrama flavanola dnevno može pomoći u smanjenju rizika od umiranja od srčanih bolesti. Međutim, to ne znači da će konzumiranje tamne čokolade uvijek smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Koncentracija flavonoida uvelike varira u čokoladama koje možete kupiti u trgovinama. Međutim, postoji još jedna tvar u kakau za koju istraživači vjeruju da je korisna za zdravlje, a to je biljna molekula teobromin, psihoaktivna tvar iz iste obitelji kao i kofein. Međutim, općenito, učinak teobromina je bolji od učinka kofeina.
Osim što je izvor flavonoida i teobromina, tamna čokolada općenito ima više vlakana od ostalih slatkih grickalica, a prepuna je važnih minerala.
Tamna čokolada bogata je zasićenim mastima
Postoji čak i jedno malo istraživanje koje sugerira da konzumacija tamne čokolade bogate flavonoidima može poboljšati protok krvi u koži i zaštititi je od oštećenja od sunca.
No, konzumiranje tamne čokolade može imati i svojih nedostataka. Ona, naime, često sadrži kakao maslac, koji je bogat zasićenim mastima i poznato je da povećava rizik od srčanih bolesti.
Tamna čokolada, također, sadrži određenu količinu šećera. No, ona s vrlo niskim udjelom šećera nekima može biti nepodnošljivo gorka. Ipak, šećer i masnoće su potrebni kako bi flavonoidi bili bioraspoloživi.
Nakon svega navedenog nameće se zaključak da tamnu čokoladu ne treba smatrati zdravom hranom te da je, kao i sve, treba konzumirati umjereno. Ipak, o tome je potrebno više znanstvenih istraživanja.
POGLEDAJTE VIDEO: Ananas od 400 dolara!? Da… Kažu da im je trebalo 15 godina da ga proizvede. Evo što je to