Luk je glavna namirnica u kuhinjama diljem svijeta. Ali jeste li znali da je proklijali luk ne samo siguran za jelo, već može biti i vrlo hranjiv? Klica iz luka može biti svjež, pikantan dodatak vašim jelima, piše wecb.fm.
Međutim, ključno je napomenuti da nisu sve klice jednake. Dok je proklijali luk siguran za konzumaciju, proklijali krumpiri, pak, mogu uzrokovati nelagodu, uključujući grčeve u želucu i glavobolju.
Luk je najbolje čuvati u vrećicama od kraft papira koje moraju biti dobro zatvorene. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu na temperaturama između 18 °C do 20 °C. Svako malo provjerite je li se neki od njih u vrećici pokvario, pa ga izvadite da ne kontaminira ostale glavice.
Proklijali luk, iako nije uvijek najprivlačniji na prvi pogled, može jelima dati jedinstven okus i nutritivnu vrijednost.
Kako posaditi luk?
Ako vam je luk proklijao, možete ga posaditi u rahlu zemlju te samo pripazite da ga niste preduboko zakopali. Redovito zalijevanje je ključno jer luk uspijeva u vlažnom okruženju. Nakon što sazre i stabljika mu se osuši i požuti, spreman je za berbu.
Kulinarske mogućnosti s lukom su gotovo neograničene! Proklijali luk, iako nije uvijek najprivlačniji na prvi pogled, može jelima dati jedinstven okus i nutritivnu vrijednost.
Znači, ako vam je luk proklijao, nemojte ga bacati u smeće. On je siguran za jelo te može itekako poboljšati vaša jela te im podariti hranjivost.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve je moguće. Bivši ministar osvojio četiri Porina, možda ima nade za Grmoju iduće godine