Kad dođe ljeto i velike vrućine, bacaju se goleme količine hrane jer se jednostavno brže kvari. Slavni televizijski chef Jamie Oliver (43) za Daily Mail savjetuje kako izbjeći bacanje odnosno maksimalno iskoristiti ostatke hrane. Najvažnije je dobro organizirati hladnjak tako da vam namirnice traju čak i dulje nego inače.
Organizacija hladnjaka
Temperatura u svakom hladnjaku varira kako vrućina vani raste, tako da meso i ribu valja držati u hladnijem odjeljku na dnu, a mliječne proizvode u sredini hladnjaka. Kuhano meso treba držati odvojeno od sirovoga, a sirovo meso neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata su hladnjaka njegov najtopliji dio koji je izložen toplini prilikom svakog otvaranja. Ondje neka stoje sokovi i začini.
Ne ide sve u hladnjak
U hladnjaku držite samo one stvari kojima je ondje mjesto. Namirnice poput rajčice nema potrebe hladiti. Njih pohranite na suho i mračno mjesto. Idealno je ako imate podrum. Neke namirnice u hladnjaku čak traju kraće nego vani. Kruh će, primjerice, biti dulje svjež izvan hladnjaka.
Biljke i salate
Svježe povrće i začinsko bilje dulje će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus prije no što ga stavite u hladnjak. Možete njime obložiti ladicu za povrće jer će se sva vlaga upijati u papir, a povrće ostati svježe. No, ne zaboravite redovito mijenjati ubruse.
Zamrzavanje ostataka
Zamrzivač je poput vremenske kapsule za svježu hranu, a osobito za voće i povrće. Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju pa u zamrzivač. Kad se zaželite finog i zdravog smoothieja, samo izvadite voće iz zamrzivača. To vrijedi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete pojesti. Oliver savjetuje da spremnike s hranom pravilno označite kako se ne biste nakon nekog vremena pitali što je unutra.
Assortment of frozen vegetables, meat and dumplings in home fridge
Zimnica
Zimnicu možete napraviti od bilo kojeg hrskavog povrća. Imate li velike količine mrkve, brokule, cvjetače ili krastavaca, jednostavno ih narežite u staklenku, dodajte ocat, sol, šećer i vodu i imat ćete ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, sjemenke gorušice ili što već volite dodavati za pojačanje okusa.